Karol III. po prvýkrát navštívil Westminsterský palác ako kráľ. Prijal sústrasť a citoval Shakespeara

TA3/Soňa Búranová BBC ČTK
12.9.2022 11:29

Nový britský kráľ Karol III. navštívil aj spolu s kráľovnou manželkou Camillou Westminsterský palác a prvýkrát ako panovník prišiel do parlamentu. Prijal sústrasť od členov Dolnej komory aj lordov a v príhovore vyzdvihol život kráľovnej a jej službu monarchii. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Karol III. po prvýkrát navštívil Westminsterský palác ako kráľ. Prijal sústrasť a citoval Shakespeara
TASR/AP

Predseda jednej z komôr parlamentu Lindsay Hoyle manželov privítal. Vyhlásil, že stratu kráľovnej pociťuje celý svet, Spojené kráľovstvo a celý Commonwealth, "pre ktorých urobila tak veľa“. Noviny boli plné fotografií kráľovnej, ale najdojímavejšie boli tie, ktoré zobrazujú jej rodinný život, uviedol. "Nech je náš smútok akokoľvek hlboký, vieme, že ten váš je hlbší,“ hovorí kráľovi Karolovi III. podľa BBC.

Nový panovník povedal, že je hlboko vďačný za prejavy sústrasti, ktoré tak dojímavo zahŕňajú to, čo pre nás všetkých kráľovná znamenala. Citoval dokonca aj Williama Shakespeara. Keď hovoril o svojej zosnulej matke, povedal, že bola "vzorom pre všetkých žijúcich princov“. "Parlament je živým a dýchajúcim nástrojom našej demokracie," povedal kráľ. "Keď pred vami dnes stojím, nemôžem necítiť váhu histórie, ktorá nás obklopuje a pripomína nám živú parlamentnú tradíciu," dodal.

Konštatoval, že spojenie s jeho "drahou zosnulou matkou“ je vidieť všade navôkol, od fontány Strieborného jubilea až po slnečné hodiny na Starom paláci pri príležitosti jej zlatého jubilea. Karol III. tiež ocenil prejavy sústrasti, ktoré na úvod stretnutia s novým monarchom predniesli predsedovia oboch komôr parlamentu - Lindsay Hoyle a John McFall. Sľúbil, že bude nasledovať príklad svojej matky, ktorá podľa neho zasvätila život "nezištnej službe vlasti".

Kráľ aj s manželkou teraz odletia do Edinburghu, kde odprevadia rakvu so zosnulou kráľovnou v smútočnej procesii do miestnej katedrály.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok