Tak takto?!: Maďarské škôlky na juhu Slovenska majú "patriotické" kútiky

TA3
12.9.2022 10:27

Maďarská vláda financuje školstvo na juhu Slovenska. Samotný fakt, že Viktor Orbán podporuje "svojich", by ešte problémom byť nemusel. Viaceré aspekty spomínanej podpory však už problematické byť môžu.

škôlka obec 1140px (SITA/BSK)
SITA/BSK

Materské škôlky zakladané z finančných prostriedkov maďarského štátu majú ideologické prvky. V takzvanom "patriotickom" kútiku sú deti už odmalička indoktrinované národnou propagandou. Otázniky vyvolalo aj založenie maďarskej základnej školy a gymnázia v Moldave nad Bodvou. Predtým totiž v Moldave do štátnej školy s maďarským vyučovacím jazykom chodili deti "biele" aj rómske. Do novej maďarskej školy a gymnázia však už prešli iba deti nerómskeho pôvodu. Odborníci upozorňujú, že toto je exemplárny prípad segregácie, ktorý by nemal ostať nepovšimnutý.

Podpora z Maďarska môže mať rôzne formy, od kúpy školských autobusov až po zakladanie nových škôlok a škôl. Starostovia z obcí na národnostne zmiešanom území tieto aktivity vítajú, nemusia ich platiť z vlastnej kasy. Otázne však je, či je šťastné prenechávať cudzej vláde a cudziemu štátu taký priestor pri riešení školstva.

O téme bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude sociológ a bývalý politik Ábel Ravasz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok