Kto bude dediť po kráľovnej Alžbete II.? Princ Andrew zrejme odíde s prázdnymi rukami

ta3
12.9.2022 12:30

Znenie kráľovninho závetu ostane v tajnosti ešte niekoľko desaťročí. Nemecký web Focus však prišiel s prvými informáciami. Kráľovnine majetky v podobe stavieb a hodnotných klenotov prerozdelia medzi členov rodiny. Dokonca aj princ Harry s manželkou Meghan si niečo odnesú. Princ Andrew však zrejme vyjde naprázdno.

Kto bude dediť po kráľovnej Alžbete II.? Princ Andrew zrejme odíde s prázdnymi rukami
TASR/Pavel Neubauer

Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov. Zanechala po sebe obrovský majetok v podobe hradov, zámkov a klenotov. Kto však zdedí tieto veci? Buckinghamský palác sa doposiaľ k závetu kráľovnej nevyjadril. Závet by mal ostať v tajnosti až do budúceho storočia. Nemecký web Focus však prišiel s prvými informáciami. Princ Harry a jeho manželka Meghan by napriek nezhodám z minulosti nemali z dedičstva vyjsť s prázdnymi rukami. Naopak, kráľovnin syn princ Andrew pravdepodobne nedostane nič.

Kto dostane hrad Windsor?

Medzi majetky Alžbety II. patria aj mnohé stavby, napríklad hrad Windsor, hrad Sandringham, zámok Balmoral a veľa ďalších. V usadlosti Adelaide Cottage od augusta býva princ William s manželkou Kate a tromi deťmi. 

Kráľ Karol III. s manželkou Camillou sa pravdepodobne presunú z Clarence House do Buckinghamského paláca, ako je to pri monarchoch zvykom. Nárok by mali mať aj na hrad Windsor, no podľa britského denníka The Sun ho nový kráľ prenechá Williamovi s rodinou.

Zámok Balmoral Twitter/Majesty/Joe Little

Kráľovná Alžbeta II. vlastnila taktiež veľkú zbierku klenotov. Mnoho z týchto šperkov by mala zdediť Williamova manželka Kate, kedže mala aj počas kráľovninho života právo požičiavať si ich. V minulosti ju zdobil napríklad náhrdelník, ktorý dostala Alžbeta II. ako svadobný dar. Kate ho využila pri marcovej návšteve Jamajky.

Andrew by mal vyjsť naprázdno

Princ Andrew zrejme nič nedostane. Po tom, ako vyšlo najavo, že figuroval v sexuálnej afére miliardára a pedofila Jeffreyho Epsteina, musel princ v januári vrátiť kráľovnej všetky menovania do čestných vojenských a charitatívnych záštit, v ktorých ju oficiálne zastupoval.

Znenie závetu je zatiaľ tajné a verejnosť sa ho dozvie pravdepodobne až v budúcom storočí. Závet kráľovninho manžela princa Philipa ostane tiež podľa súdu utajený, a to až na 90 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok