Smútiaci zaplnia Londýn. Aby sa mohli rozlúčiť s Alžbetou II., budú musieť vystáť obrovské rady

TA3 ČTK
12.9.2022 09:56

Londýn sa chystá na príval smútiacich, ktorí budú chcieť osobne vzdať hold zosnulej kráľovnej Alžbete II. Rakva bude verejne vystavená od stredy do pondelka v historickej sále parlamentu, kam podľa odhadov zamieri vyše 750-tisíc ľudí, napísal denník The Times. Podľa neho budú rady pred parlamentom dlhé niekoľko kilometrov a čakať sa v nich bude až dvadsať hodín, na poriadok bude v metropole dohliadať asi 10-tisíc policajtov.

Smútiaci zaplnia Londýn. Aby sa mohli rozlúčiť s Alžbetou II., budú musieť vystáť obrovské rady
TASR/AP

Podľa The Times účastníci poslednej rozlúčky s kráľovnou, ktorá zomrela vo štvrtok vo svojom škótskom sídle Balmoral, zrejme úplne zahltia ulice v centre hlavného mesta. Očakáva sa, že kvôli tejto udalosti sa do Londýna zíde podstatne viac ľudí, než pri poslednom veľkom kráľovskom pohrebe, kedy bola v roku 2002 verejne vystavená rakva s kráľovnou matkou. Vtedy ju videlo vyše 200-tisíc ľudí. Pri pohrebe princeznej Diany v roku 1997 bol v uliciach Londýna zhruba milión prizerajúcich.

Britská vláda v pondelok poskytla podrobné informácie pre tých, ktorí sa chcú naposledy kráľovnej Alžbete II. pokloniť. Westminsterská sála v budove parlamentu, kde bude rakva na katafalku ležať, bude prístupná 24 hodín denne od stredajšieho popoludnia až do pondelkového skorého rána. V pondelok 19. septembra sa uskutoční štátny pohreb panovníčky v neďalekom Westminsterskom opátstve.

Primeraný odev a ticho

"Tých, ktorí sa budú chcieť zúčastniť, bude čakať niekoľkohodinové čakanie v rade, možno aj v noci," varuje vláda, ktorá preto občanov nabáda, aby si vzali dostatočné zásoby jedla a pitia a pokiaľ možno so sebou nebrali deti. Podľa The Times môže rad dosiahnuť dĺžku až osem kilometrov a čakať sa v ňom bude až 20 hodín.

Pred samotným vstupom do parlamentu musia všetci podstúpiť bezpečnostnú prehliadku podobnú prehliadke na letisku. Dovnútra si smú ľudia vziať iba malú batožinu, nesmú mať pri sebe žiadne tekutiny, nesmú filmovať ani fotografovať a vyžaduje sa, aby nenarušovali pietnu atmosféru. Musia teda byť ticho a mať primeraný odev.

V Londýne bude počas smútočných udalostí dohliadať na bezpečnosť asi 10-tisíc policajtov, pomáhať im bude až 1500 príslušníkov armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok