Procesia s Ježišom si na Filipínach vyžiadala stovky zranených

TASR, TA3
9.1.2013 11:28

Tisíce katolíckych veriacich zaplavili dnes ulice filipínskej Manily, aby sa zúčastnili na tradičnej výročnej procesii so sochou Ježiša. Ako informovala agentúra DPA, v tlačenici bolo zranených asi 800 ľudí.

Procesia s Ježišom si na Filipínach vyžiadala stovky zranených
SITA

Podľa odhadov ulicami Manily defilovalo dnes zhruba pol milióna mužov, žien a detí, ktorí väčšinou bosí a oblečení v hnedom nasledovali sochu Ježiša a snažili sa jej dotknúť, keďže dotyk sochy má údajne moc zázračne uzdravovať a plniť želania.

Časť ľudí sa zranila v tlačenici, iní utrpeli zranenia, keď na nich spadli iní účastníci procesie, ktorí vyskakovali k soche umiestnenej na otočných nosidlách, aby sa jej mohli aspoň letmo dotknúť. Sochu Krista na Filipíny priviezli španielski kňazi z Mexika v roku 1606.

Socha Ježiša Nazaretského nesúceho kríž je v životnej veľkosti, zhotovená z tmavého dreva a je vyobrazením jeho utrpenia a mučenia. Podľa legendy drevo sochy stmavlo po tom, ako loď, ktorá ju prepravovala na Filipíny, zachvátil požiar.

Procesia so sochou Ježiša Nazaretského (Nuestro Padre Jesús Nazareno) je jednou z najvýznamnejších náboženských udalostí na Filipínach, kde sa až 80 percent obyvateľstva hlási ku katolíckej viere. Koná sa trikrát do roka: na Nový rok, 9. januára a na Veľký piatok pred Veľkou nocou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok