Rakva s pozostatkami Alžbety II. sa už nachádza v Edinburghu. Čoskoro ju prepravia do Londýna

TA3 TASR
11.9.2022 18:13

Rakva s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v nedeľu dorazila na zámok Holyrood v Edinburghu, ktorý je oficiálnym sídlom britského panovníka v Škótsku. Od štvrtka sa rakva nachádzala na Balmorale, kde sa s kráľovnou mohli rozlúčiť jej najbližší príbuzní.

Pohrebné vozidlo, ktoré viedlo sprievod so siedmimi autami, opustilo zámok Balmoral, kde kráľovná zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov, v nedeľu o 10.00 h miestneho času (11.00 h SELČ). Vozidlo absolvovalo 290 kilometrov dlhú trasu, prechádzalo aj ulicami miest lemovanými smútiacimi ľuďmi.

Alžbetin najstarší syn, kráľ Karol III., a jeho súrodenci princezná Anna a princovia Andrew a Edward v pondelok rakvu odprevadia ku Katedrále svätého Egídia v Edinburghu, kde bude verejne vystavená na 24 hodín. Potom ju v utorok letecky prepravia do Londýna a následne prevezú autom do Buckinghamského paláca.

Pohreb najdlhšie slúžiacej britskej panovníčky Alžbety II. bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok