Ako si správne čistiť uši? Vatové tyčinky narobia viac škody ako osohu

TA3/zm
19.9.2022 08:00

Podľa väčšiny z nás nie je čistenie uší žiadna veda. Lekári by však oponovali a už dlhšie tvrdia, že vatovými tyčinkami si škodíme. Ako sa teda správne o uši starať?

Ako si správne čistiť uši? Vatové tyčinky narobia viac škody ako osohu
Pexels

Tvorba ušného mazu je úplne normálna, len u niekoho sa robí rýchlejšie, u iného pomalšie. V každom prípade, poriadne si vyčistiť uši je jeden zo základných hygienických návykov, na ktoré väčšina z nás používa vatové tyčinky. Ale sú aj iné a podľa lekárov zdravšie možnosti.    

Poškodenie sluchu

Najskôr si treba vysvetliť, v čomu sú podľa doktorov vatové tyčinky také škodlivé. Údajne sa veľmi často stretávajú s ľuďmi, ktorý si necitlivou manipuláciou poškodili sluch, pretože sa paličkou doslova hrabali v uchu až pri bubienku. Riešením je používať naďalej tyčinky, ale len vo vonkajšej časti ušných záhybov a nerýpať sa ňou príliš hlboko.

Zatlačenie mazu

Nezachádzať vatovou tyčinkou príliš hlboko do ucha je podľa lekárov dôležité aj z ďalšieho dôvodu. Podľa nich si týmto nevyťahujeme maz, ale ešte viac ho udupávame do útrob ucha. A to dáva celkom logiku. Podľa odborníkov je preto oveľa lepšie používanie špeciálneho roztoku, ktorý kúpite v lekárni. Ten ušný maz rozpustí a vyplaví, následne môžete použiť vatovú tyčinku alebo vatový tampón na vytretie ucha. Odborníci dokonca nezatracujú ani ušné sviečky, ktoré väčšina z nás pozná aj riešenie pri zaľahnutí v ušiach.

Vysušenie uší

Do tretice ešte jeden argument, prečo nie je vatová tyčinka pre ucho vždy najlepšou voľbou. Ak túto čistiacu procedúru robíte príliš často, zbavíte ucha naozaj všetkého mazu, ktorý však má aj svoju funkciu. Bez neho je ucho suché, čo sa prejaví nepríjemným svrbením. Podľa doktorov teda vatové tyčinky používať môžete, ale ideálne v kombinácii s ušnými olejčekmi, ktoré sa postarajú o správne prostredie v uchu.   

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok