OĽANO hazarduje s budúcnosťou Slovenska, vyhlásil Žiak. Menšinovej vláde dáva maximálne mesiac

ta3/Samuel Drozda
11.9.2022 13:03

Po letnom politickom fiasku, nesplnenom ultimáte SaS a 10 požiadavkách OĽANO, ministri zo strany Richarda Sulíka podali demisie. Menšinová vláda, ktorá vznikla počas vojny na Ukrajine, energetickej a inflačnej krízy a hrozby neistej budúcnosti, vydrží podľa Miroslava Žiaka z SaS maximálne jeden mesiac. Známe sú už aj mená nových ministrov, medzi nimi je aj analytik Karel Hirman, ktorého poslanec Richard Takáč označil v relácii za "proamerického".

"Mrzí ma, že prišlo k rozpadu štvorkoalície," priznal poslanec OĽANO Andrej Stančík v relácii V politike. Rešpektuje však rozhodnutie predsedníctva, klubu a aj strany SaS. "Napriek tomu verím, že v týchto ťažkých časoch, strana SaS podporí zodpovedné riešenia pre ľudí," dodal Stančík.

Prilepený na stoličke

"Všetci vieme, kde je problém," vyhlásil Miroslav Žiak, poslanec strany SaS. "Všetci vieme, kde je pes zakopaný, je to prilepený minister financií na stoličke," pokračoval. Upozornil, že strana SaS avizovala celé leto, že odíde, pokým Igor Matovič zotrvá na svojom ministerskom kresle. "Je mi ľúto, že OĽANO takto hazarduje s budúcnosťou Slovenska," povedal. 

Igor Matovič sa podľa Richarda Takáča zo Smeru-SD bude musieť opierať o podporu zo strany Republika a poslancov z okolia Mariána Kotlebu. "Nevydrží to dlho," myslí si o menšinovej vláde. "Ako hovoríme od začiatku, jediná cesta sú predčasné voľby," vyhlásil Takáč.

Noví ministri

"Pána Karasa (pozn. Viliama Karasa) natoľko nepoznám," uviedol Stančík k Hegerovmu statusu o kandidátovi na ministra spravodlivosti. "Poznám pána Hirmana, preto si myslím, že je od neho veľmi zodpovedné, že v ťažkých časoch sa rozhodol zobrať zodpovednosť na seba," myslí si. Podľa neho to bol zámer, ktorý zachová nestraníckosť postu a vylúči politikárčenie.

"Pán Karas je pokračovanie kontinuity paragrafu 363, verejne podporuje pána Žilinku," vyhlásil Žiak. Stančíka kritizoval, že mu táto súvislosť neprekáža, keďže OĽANO je vraj protikorupčné. "Noví ministri ešte len uvidia do čoho idú, nepoznajú ešte čoho je Igor Matovič schopný," dodal.

"Pri niektorých menách, ako sú pán Hirman, mám veľké otázniky," uviedol na margo nových šéf rezortov Takáč. Hirmamn podľa neho nebol vybraný Hegerom ale prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Mám pocit, že tieto nominácie nie sú slovenské," vyhlásil v ta3. O Hirmanovi povedal, že je to človek, ktorý je "proamerický" a podporoval najtvrdšie sankcie proti Rusku.

"Je to naozaj trápne ako sa strana Smer stále stavá na stranu Ruska," povedal Stančík. "Namiesto toho, aby ste obvinili Putina, ktorý rozpútal vojnu, vraždí na Ukrajine a hrá tu s nami energetickú hru, vy viníte Európsku úniu a Slovensko," dodal.

"Nečudoval by som sa, keby unikol zoznam ľudí, ktorí sú platení Kremľom," povedal Žiak. "Taký Ľuboš Blaha cestoval privátnym jetom jedného oligarchu do Moskvy," uviedol o poslancovi Smeru-SD V politike politik. Uvažoval, či medzi nimi existuje nejaké spojenie.

Hospodárenie OĽANO

"Igor Matovič sa ráno zobudí a vymyslí si nejaké nové opatrenie," povedal Žiak o desiatich podmienkach strany OĽANO na odchod ministra financií. "Ak nemáte podporu ministra financií, tak môžete robiť akékoľvek výmysly sveta, ale nemáte ako presadiť vaše pripravené reformy," dodal.

Podľa Stančíka je strane OĽANO vyčítané, že nehospodári dobre s verejnými financiami, a zároveň je nútená mínať viac a viac na pomoc. "Treba pomáhať ale netreba si všetky náboje vybíjať hneď, pretože kríza a vojna na Ukrajine budú dlhá," vyhlásil Stančík. "Určite príde v najbližšej dobe ďalšia pomoc," dodal.

SaS v opozícii

"Koaličný poslanec nám hovorí, že situácia bude ťažká a napokon zistíme, že nič neriešia," povedal Takáč. Podľa neho je úplný nezmysel, aby Slovensko vyrábalo elektrinu za 40 eur a potom ju spätne nakupovalo za 500 až 600 eur. "My by sme išli do znárodnenia elektrickej energie," vyhlásil.

"Naozaj sa nám črtá spolupráca Smeru a Republiky," povedal Stančík. Stranu Republika považuje za škodlivejšiu a nebezpečnejšiu ako samotnú stranu ĽSNS. "Verím, že SaS bude konštruktívna opozícia, pretože nám hrozí, že k moci sa dostane Smer a spol.," dodal.

"Strana Smer už nie je sociálna demokracia, je to jednoznačne extrémistická strana, ktorá má napojenie na pravdepodobne Ruskú federáciu," vyhlásil Žiak. "Neštíti sa spájať so stranou Republika," dodal. Podľa neho vraj spolu v národnej rade dohadujú svoju spoluprácu.

Celú časť relácie V politie si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok