Global Times: Čínska ekonomika v roku 2019 predbehne USA

SITA
9.1.2013 10:59

Čína bude mať do šiestich rokov väčšiu ekonomiku ako Spojené štáty. Informoval o tom v stredu denník the Global Times, pričom sa odvolával na správu Čínskej akadémie vied.

Global Times: Čínska ekonomika v roku 2019 predbehne USA
SITA

V roku 2049, teda v čase stého výročia založenia Čínskej ľudovej republiky, má mať zároveň ázijská krajina významnejšiu medzinárodnú pozíciu ako USA, uviedol ďalej denník s úzkymi väzbami na vládnu komunistickú stranu. Oficiálnu správu Čínskej akadémie vied sa agentúre AFP nepodarilo získať.

Desaťročia hospodárskych reforiem a prísunu zahraničných investícií transformovali Čínu z chudobnej agrárnej krajiny na druhú najväčšiu ekonomiku sveta po USA. Analytici očakávajú, že Čína vďaka vysokým mieram rastu hospodársky predbehne Spojené štáty v prvej polovici tohto storočia, hoci presný časový horizont a kritériá zostávajú predmetom sporov.

Rozdielna veľkosť populácií však znamená, že Spojené štáty aj v prípade ústupu z pozície najväčšej svetovej ekonomiky pravdepodobne zostanú relatívne bohatšou krajinou z hľadiska hrubého domáceho produktu na hlavu, nakoľko Čína má 1,3 mld. obyvateľov, kým v USA žije v súčasnosti 325 mil. ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok