Ficova vláda chce udržat U. S. Steel, ponúkne úľavy

TASR, HN
9.1.2013 10:03

Vláda plánuje ponúknuť americkej spoločnosti U.S. Steel úľavy na poplatkoch za elektrinu. Chce tak zabrániť tomu aby firma predala svoju oceliareň na východe Slovenska. Informovali o tom Hospodárske noviny.

Ficova vláda chce udržat U. S. Steel, ponúkne úľavy
TASR

"Je dôležité vzhľadom na význam tejto spoločnosti, ale aj podpory zo strany štátu, hľadať účinnú pomoc," povedal pre denník hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič. Pomocou pre podnik by malo byť zníženie takzvaných prepojovacích poplatkov za elektrinu pre samovýrobcov elektriny, ktorým je aj hutnícka spoločnosť. Tej poplatky začiatkom minulého roka narástli kvôli rozhodnutiu regulačného úradu.

Možnú pomoc vo forme zníženia prepojovacích poplatkov však musí ešte podľa HN odsúhlasiť rezort financií na čele s ministrom Petrom Kažimírom. Nižšie poplatky pre U.S. Steel totiž môžu spôsobiť finančný výpadok v príjmoch štátneho rozpočtu, ktorý by ohrozil cieľ vlády udržať tento rok deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu.

Kažimír: O zníženie poplatkov musí U. S. Steel sama požiadať

U. S. Steel musí o ústupok v oblasti poplatkov za elektrinu zo strany štátu najprv požiadať. Až potom môže podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra začať vláda konať. Minister však po dnešnom rokovaní vlády SR pripomenul, že práve poplatky súvisiace s vlastnou výrobou elektriny spoločnosťou U. S. Steel už boli v minulosti predmetom medzinárodnej arbitráže medzi Slovenskom a touto americkou firmou.

Možné zvýhodnenie podmienok pre veľkoodberateľov elektrickej energie na Slovensku, medzi ktorých patrí aj košická U. S. Steel, musí byť podľa Kažimíra predovšetkým v súlade s legislatívou Európskej únie (EÚ). "Sú tu pravidlá štátnej pomoci, sú tu otázky environmentálnych podmienok, a to všetko musíme brať do úvahy," upozornil minister.

Zároveň však dodal, že takýto krok bude mať dopad aj na štátny rozpočet a plánovaný deficit verejných financií. "Samozrejme, to je otázka toho, čo uprednostňujeme. Samozrejme, v tomto momente uprednostňujeme určite zachovanie zamestnanosti," konštatoval Kažimír.

O možnom zvýhodnení U. S. Steel v oblasti prepojovacích poplatkov sa začalo hovoriť v súvislosti s možným predajom jej oceliarne na východe Slovenska. Spoločnosť vo fabrike zamestnáva 11.000 ľudí a existujú obavy, že po predaji podniku môže dôjsť ku hromadnému prepúšťaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok