Pedersen vyhral 19. etapu Vuelty. Pripísal si tretí triumf a poistil si zelený dres

TA3 TASR
9.9.2022 17:53

Dánsky cyklista Mads Pedersen vyhral piatkovú 19. etapu a pripísal si tretí triumf na tohtoročných pretekoch Vuelta a Espaňa. Jazdec stajne Trek-Segafredo sa presadil v hromadnom špurte a 138,3 km dlhú trasu so štartom a cieľom v Talavera de la Reina zvládol za 3:19:11 h.

Druhý finišoval Brit Fred Wright (Bahrajn-Victorious) a tretí skončil Belgičan Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck). Na čele celkového poradia sa udržal Belgičan Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl).

V piatok čakalo na pelotón dvakrát stúpanie 2. kategórie na Puerto del Pielago (8,9 km, 5,9%), pričom vrchol druhého bol až 42 km pred páskou. Nasledoval dlhý zjazd a rovina do cieľa. Krátko po štarte sa dostali do úniku Brandon McNulty (SAE Team Emirates), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost) a Ander Okamika (Burgos-BH). 

Za nimi vyrazil Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), no nepodarilo sa mu ich dostihnúť a tak išiel sám. Po prvom stúpaní mala trojica náskok asi minútu na prenasledovateľa, pelotón strácal ďalšie dve. Craddock sa nedokázal priblížiť ani v zjazde a na následnej rovinke a tak 78 km pred cieľom zvesil nohy a počkal na balík, v ktorom udávali tempo jazdci Treku.  

Trojicu nepustili na viac ako tri minúty. V nájazde na druhé stúpanie mal únik k dobru už len minútu a pol a na kopci sa však všetko pospájalo a pelotón ho prešiel pokope. V zostávajúcom priebehu sa už nik nepokúsil odpútať a tak sa rozhodovalo v špurte balíka. Finiš zvládol najlepšie favorit Pedersen, ktorý si prišiel po tretí triumf a zároveň zveľadil svoj náskok v bodovacej súťaži. Pred Wrightom vedie o 205 bodov a na zisk zeleného dresu mu stačí prísť do cieľa v Madride.

Evenepoel má aj pred záverečným víkendom k dobru 2:07 minúty na Španiela Enrica Masa z Movistaru. V sobotu je na programe posledná horská etapa z Moralzarzalu do Puerto de Navacerrada dlhá 181 km s piatimi stúpaniami a dokopy takmer 4000 výškovými metrami. Je to posledná šanca ohroziť Evenepoela či vylepšiť si postavenie v celkovom poradí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok