Rokovanie vlády: Výsluhové dôchodky a nové pravidlá pre obstarávanie

TASR, TA3
9.1.2013 07:57

Policajti či vojaci budú zrejme musieť od mája tohto roka slúžiť na získanie výsluhového dôchodku dlhšie. Vláda má dnes na programe novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov z dielne rezortu vnútra.

Rokovanie vlády: Výsluhové dôchodky a nové pravidlá pre obstarávanie
SITA

Kabinet sa dnes má zaoberať aj novými pravidlami pre verejné obstarávanie. Cieľom zmien v novele zákona o verejnom obstarávaní je podľa ministerstva vnútra rozšírenie zverejňovacích povinností, zefektívnenie procesu obstarávania a posilnenie postavenia kvalitných a poctivých dodávateľov.

Novela zákona ruší rokovacie konania bez zverejnenia v podobe, v akej sú známe dnes. Všetky prípady dnešného rokovacieho konania bez zverejnenia budú musieť byť zverejnené ešte predtým, ako verejní obstarávatelia tento postup využijú. Zásadnú zmenu by malo podľa rezortu vnútra priniesť zriadenie elektronického trhoviska pre obstarávanie bežných tovarov, služieb a stavebných prác pri takzvaných podlimitných zákazkách.

V prvej polovici tohto roka by mal v SR vzniknúť nový príspevok v rámci aktívnej politiky trhu práce. Podľa návrhu ministerstva práce v rámci novely zákona o službách zamestnanosti pôjde o príspevok na podporu udržania pracovných miest, určený pre firmy a na nimi vytvorené už existujúce pracovné miesta. Právnou normou sa má dnes rovnako zaoberať vládny kabinet.

Cez nový príspevok by mali byť podporené tisíce pracovných miest. Podľa odhadov ministerstva sa v tomto roku podporí 5000 miest priemernou sumou na jednu pozíciu 76 eur, čo znamená celkové výdavky 380.000 eur. V nasledujúcom roku má ísť o 7350 miest s priemernou dotáciou na jedno miesto 80 eur a v roku 2015 spolu 7560 miest s 85 eurami na jednu pozíciu.

O podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) bude môcť zrejme po novom požiadať aj právnická osoba, ktorá nie je obcou ani vyšším územným celkom (VÚC). V návrhu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, predkladanom na dnešné rokovanie vlády, to predpokladá Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

"Ide o snahu štátu motivovať a stimulovať investovanie finančných prostriedkov do oblasti súkromného nájomného sektora," vysvetľuje rezort v návrhu.

Ropovodné prepojenie Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP) povedie pravdepodobne cez Bratislavu, a to cez tzv. mestský koridor. Ministerstvu hospodárstva (MH) SR sa totiž pozdávajú hlavne dve z desiatich alternatívnych trás ropovodu posudzovaných v rámci štúdie objednanej od poradenskej spoločnosti KPMG.

"Ako najvhodnejšie alternatívy sa javia trasy číslo 2 a 10. Tieto trasy sú komerčne realizovateľné s výrazne pozitívnou čistou súčasnou hodnotou, bez výrazných vplyvov na životné prostredie. Naopak, ich technické a právne aspekty prinášajú určité výzvy, najmä v oblasti povoľovacieho konania, pretože cesty sú trasované cez zastavané územie," konštatuje materiál, ktorým by sa mala dnes zaoberať vláda.

Kabinet dnes zrejme rozhodne aj o odvolaní šiestich prednostov Obvodných úradov (OÚ) životného prostredia. Minister životného prostredia do tejto funkcie navrhuje nových kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok