Balkán sa búri. Pätica mužov znásilnila dievčatko, za mrežami si posedia len mesiac

ta3/Alžbeta Múcsková
12.9.2022 00:00

Kosovom otriasol nechutný prípad. Piati muži na konci augusta údajne znásilnili 11-ročné dievčatko. Celý incident trval sedem hodín, počas ktorých sa páchatelia striedali v sexuálnom zneužívaní. Prípad sa stále vyšetruje. Obvinení dostali trest odňatia slobody na 30 dní. Rozsudok pobúril verejnosť a vyhnal ľudí do ulíc protestovať.

Balkán sa búri. Pätica mužov znásilnila dievčatko, za mrežami si posedia len mesiac
Twitter/Balkan Insight

Iba jedenásťročné dievča sa údajne stalo v sobotu 27. augusta obeťou znásilnenia v kosovskom meste Priština. Malo ju uniesť päť mužov, ktorí ju striedavo sedem hodín zneužívali. Mužov zadržala polícia pár dní po incidente, traja z nich sú maloletí. Podozrivých zadržali na 30 dní. Rozsudok pobúril verejnosť natoľko, že v Prištine, Tirane a Skopje rozpútal vlnu protestov.

Web Prishtina Insight uviedol, že podľa spisu prokuratúry obeť najprv oslovili traja muži v parku slovami: "Zlatíčko, páčiš sa mi," a následne sa jej jeden začal dotýkať na bruchu a chrbte. Ešte v parku ju mali dvaja muži vyzliecť a znásilniť, zatiaľ čo jej tretí držal ruky a ústa. Ďalší muž ju mal následne zastaviť takmer pri jej dome, naložiť do auta, v ktorom boli traja muži, a zobrať na iné miesto. Tam dievča naďalej znásilňovali.

Balkánska spravodajská investigatívna sieť (BIRM) informovala, že dievča sa údajne stalo obeťou znásilnenia už aj v minulosti. Podľa prokuratúry bolo obeťou obchodovania s ľuďmi, a už v júni ju mali znásilniť iní šiesti muži v rozličných moteloch v Prištine. Mužov zadržali až po augustovom incidente, aj ich zatkli len na 30 dní. Podľa webu Prishtina Insight je teda s prípadom znásilnenia 11-ročného dievčaťa spojených už 11 mužov.

Je za tým patriarchálny systém

Udalosti vyvolali v spoločnosti nepokoje a protesty. Na základe správ z webu Albanian Daily News protestujúci počas prvého zhromaždenia požadovali zverejnenie identít páchateľov. Koalícia organizácií pre práva detí zase žiadala tvrdšie tresty pre každého, kto sa dopustí trestného činu sexuálneho zneužitia a znásilnenia. Riaditeľ polície Kosova Samedin Mehmeti odstúpil po nepokojoch z funkcie.

Albanian Daily News taktiež uvádza, že v posledný augustový deň sa protesty rozšírili z prištinského námestia pred ministerstvo spravodlivosti, ktoré ľudia obliali červenou farbou. Tú neskôr hádzali aj na budovy štátnej prokuratúry a súdnej rady. Vykrikovali pri tom "Obeť nie je na vine", "Ochranu pre obete", "Prečo sa nezaujímate" a "Doživotný trest".

Protesty pokračovali aj v albánskej Tirane a v macedónskom meste Skopje. Jedna z organizátoriek protestov Trina Binaku podľa webu euronews. povedala médiám, že zneužitie 11-ročného dievčaťa je symbolom kosovského patriarchálneho systému.

Spravodlivosť zlyhala

K prípadu sa vyjadril aj premiér Kosova Albin Kurti a ministerka spravodlivosti Albulena Haxhiu. "Keď zlyhajú polícia, prokuratúra a súd, zlyhá aj spravodlivosť a obyvatelia za to platia,“ povedal Kurti na tlačovej konferencii. Ďalej dodal, že bude rozhodnutie súdov vetovať.

Protestanti kritizujú okrem samotného incidentu aj celkový právny systém, ktorý takéto prípady podľa nich nerieši dostatočne. Požadujú oprávnenie na nákup slzných sprejov a pri vyjadreniach sa odkazujú na výsledku májovej analýzy, ktorú spravila BIRM. Odhaľuje, že sa súdy v Kosove nezaoberajú prípadmi sexuálneho násilia. Web Balkan Insight uvádza, že podľa tejto štúdie od roku 2015 do roku 2020 prokurátori podali 521 trestných oznámení zaoberajúcich sa sexuálnym násilím. Z toho sa iba 140 prípadov skončilo väzbou, 189 zlyhalo kvôli lehote premlčania a 79 sa skončilo s pokutami a sankciami.

Incident patrí medzi citlivé témy a protestujúci naďalej bojujú za spravodlivosť zneužitej maloletej aj všetkých dievčat a žien v ich krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok