Matovič avizoval jednorazový príspevok 500 eur pre zdravotníkov. Zrejme ho však nedostanú

ta3
9.9.2022 15:49

Zdravotníci sú nahnevaní. Pýtajú sa, prečo k septembrovej výplate nedostanú 500 eur, keď to sľúbil Igor Matovič. Veci sa ale majú tak, že tieto peniaze zrejme ani nedostanú. Ministerstvo zdravotníctva je totiž za to, aby im radšej zvýšili platy. Zdravotníci s tým nesúhlasia a tvrdia, že päť stovák potrebujú. Všetko je totiž drahé.

"K tomu, aby sme boli fér, platí tá istá ponuka (na jednorázových mimoriadnych 500€ v septembri) ako voči vyššie spomenutým zamestnancom. Takže s 500 € sú na tom zdravotníci rovnako ako ostatní," tvrdil Igor Matovič v polovici júla na sociálnej sieti. Mnohí sa jednorazovej odmene potešili.

"Status Igora Matoviča sme pochopili tak, že tých 500 eur by malo byť vyplatených ako jednorazová pomoc zdravotníckym pracovníkom, ktorí čakajú už dlho na zmeny v odmeňovaní," hovorí šéfka komory sestier Iveta Lazorová. Dodala, že o tejto pomoci s nimi nikto nekomunikuje.

Zdravotníci si teda mysleli, že 500 eur dostanú už k septembrovej výplate. Tešili sa predčasne. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že nie je zástancom jednorazovej odmeny. Radšej chce, aby zdravotníkom zvýšili plat. Pýtali sme sa teda ministerstva financií, či im avizovaných 500 eur vyplatia.

"Ministerstvá zdravotníctva a financií niekoľko týždňov intenzívne rokovali o viacerých formách zvyšovania miezd zdravotníckych pracovníkov, vrátane trvalých aj jednorazových. Vzhľadom k tomu, že rokovania nie sú v tejto chvíli ešte uzatvorené, ministerstvo zdravotníctva nateraz nemôže poskytnúť ďalšie informácie nad rámec už zverejnených návrhov, ktoré garantujú trvalé a citeľné zvyšovanie miezd zdravotníckych pracovníkov," znie stanovisko ministerstva financií.

Nie je teda jasné, či zdravotníci päť stovák dostanú. Policajti, hasiči a horskí záchranári ich už majú na účte. V ich prípade ide ale o inú situáciu. Odborové zväzy totiž podpísali s ministrom dodatky ku kolektívnym zmluvám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok