Cez víkend sa neuskutočnia plánované zápasy Priemier League, ide o prejav rešpektu zosnulej panovníčke

TA3 TASR
9.9.2022 14:23

V anglickej futbalovej Premier League sa cez víkend neuskutoční ani jeden zápas. Vedenie súťaže odložilo všetky plánované duely 7. kola na "znak rešpektu" po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II.

Cez víkend sa neuskutočnia plánované zápasy Priemier League, ide o prejav rešpektu zosnulej panovníčke
TASR/AP

"Víkendové kolo Premier League je na počesť jej výnimočného života a prínosu pre národ a ako prejav rešpektu odložené, vrátane pondelkového večerného zápasu," uviedlo vedenie anglickej najvyššej súťaže v oficiálnom vyhlásení po piatkovom predpoludňajšom zasadnutí.

V sobotu večer mal byť na programe šláger medzi obhajcom titulu Manchestrom City a Tottenhamom Hotspur, líder tabuľky Arsenal mal v nedeľu privítať na svojom štadióne Everton. Odložili aj pondelkový súboj Leedsu s Nottinghamom.

"Chceli by sme spolu s klubmi vzdať hold dlhej a neochvejnej službe jej veličenstva pre našu krajinu. Ako naša najdlhšie slúžiaca panovníčka bola inšpiráciou a zanechala po sebe neuveriteľné dedičstvo po živote plnom oddanosti. Toto je nesmierne smutné obdobie nielen pre náš národ, ale aj pre milióny ľudí na celom svete, ktorí ju obdivovali. Pridávame sa ku všetkým, ktorí smútia nad jej smrťou," uviedol podľa DPA Richard Masters, výkonný riaditeľ Premier League.

V reakcii na úmrtie kráľovnej už predtým odložili aj plánované duely troch nižších futbalových súťaží v Anglicku, ako prví ohlásili zrušenie víkendových súbojov predstavitelia Severoírskeho futbalového zväzu. Organizátori zrušili aj viacero ďalších športových podujatí vo Veľkej Británii - tri etapy pred koncom predčasne ukončili cyklistické preteky Okolo Británie, podľa plánu nepokračovali ani golfové, dostihové, kriketové, či ragbyové súťaže. Stalo sa tak napriek usmerneniam britskej vlády, že rušenie športových podujatí nie je počas obdobia národného smútku povinné a rozhodnutie je na pleciach organizátorov.

Kráľovná Alžbeta II zomrela vo štvrtok popoludní vo svojom škótskom sídle Balmoral. Bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne strávila 70 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok