Pasy, mince, bankovky i cereálie. Tvár a symboly Alžbety II. postupne zmiznú

ta3 BBC
9.9.2022 20:00

Po 70 rokoch na tróne sa kráľovná Alžbeta II. stala neoddeliteľnou súčasťou každodenného života obyvateľov Veľkej Británie. Sú zvyknutí na to, že jej portrét, profil a erb vídať na listoch, minciach i na cereálnych škatuliach. To sa teraz však zmení.

britská libra (ČTK/PICTURE ALLIANCE)
ČTK/PICTURE ALLIANCE

Všetkých 29 miliárd mincí v obehu v Spojenom kráľovstve má na sebe kráľovninu tvár. Najaktuálnejší dizajn je z roku 2015, keď mala 88 rokov. Bol to v poradí ôsmy mincový portrét zhotovený počas jej panovania, informoval web BBC.

Kráľovská mincovňa neuviedla, kedy alebo ako začne s výrobou mincí s tvárou kráľa Karola III, avšak je pravdepodobné, že mince s kráľovnou ostanú v obehu ešte veľa rokov a proces ich výmeny bude postupný. 

Pred tým, ako prešli britské mince zmenami, bolo bežné nájsť viacerých panovníkov na "drobných". Aj keď zatiaľ nevieme, ako bude kráľov mincovný portrét vyzerať, nápovedou môže byť pamätná minca vydaná pri príležitosti jeho sedemdesiatych narodenín. Čo sa zdá byť isté je, že bude zobrazený otočený na druhú stranu, teda doľava. Tradícia diktuje, že smer, ktorým je panovník na minciach otočený, sa musí u každého nového striedať. Po podpísaní vládou sa nové vzory budú vyrábať v Kráľovskej mincovni v meste Llantrisant vo Walese.

Kráľovná sa objavuje na všetkých bankovkách Bank of England od roku 1960 (bankovky vydané škótskymi a severoírskymi bankami nezobrazujú panovníka). V súčasnosti je v obehu približne štyri a pol miliardy jednotlivých bankoviek Bank of England v hodnote približne 80 miliárd libier. A podobne, ako v prípade mincí, budú postupne vyradené. Všetky bankovky a mince zostanú zákonným platidlom. Ak sa to má zmeniť, Bank of England na to bude viackrát upozorňovať.

Zberateľská minca princa Charlesa Twitter/The Westminster Collection

Poštové známky

Od roku 1967 majú všetky známky vydané Kráľovskou poštou reliéfnu siluetu bočného profilu kráľovnej Alžbety II. Kráľovská pošta teraz prestane vyrábať známky kráľovnej Alžbety II. – aj keď ich stále možno použiť na listy a balíky – a začne proces vytvárania nových. Nový kráľ sa na známkach objavil už predtým, ale Kráľovská pošta ešte nepovedala, ako budú vyzerať nové návrhy.

Kráľovská pošta okrem umiestňovania panovníka na známky dáva kráľovské symboly aj na mnohé poštové schránky. Viac ako 60 % zo 115-tisíc poštových schránok v Spojenom kráľovstve nesie značku EIIR kráľovnej Alžbety II. – E pre Alžbetu a R pre Reginu, čo znamená kráľovná. V Škótsku majú škótsku korunu. Okrem Škótska budú teraz všetky nové poštové schránky obsahovať symbol kráľa – ale keďže počet nových nainštalovaných schránok je pomerne nízky, môže chvíľu trvať, kým jednu z nich človek objaví.

Od paradajkového kečupu cez balíčky cereálií až po parfumy. Je pravdepodobné, že Briti na niektorých svojich potravinách alebo iných tovaroch vo svojom dome videli kráľovský erb spolu so slovami „Po dohode s Jej veličenstvom kráľovnou“. Ide o produkty, na ktoré bola udelená kráľovská záruka, čo znamená, že spoločnosť, ktorá ich vyrába, pravidelne zásobuje kráľovské domácnosti.

Princ Charles monarchia 1140 px (SITA/AP) SITA/AP

Pasy ostávajú v platnosti

Nie sú to však len peniaze, známky a oprávnenia, ktoré potrebujú aktualizáciu. Všetky britské pasy sa vydávajú v mene jej veličenstva a sú stále platné na cestovanie, ale v prípade nových pasov sa text na vnútornej strane prednej obálky aktualizuje na meno jeho veličenstvo. 

Policajné sily v Anglicku a Walese budú musieť zmeniť kráľovský kód kráľovnej Alžbety II. v strede štítkov prilby. Advokáti a právni zástupcovia, ktorých panovník vymenoval za kráľovniných radcov, budú teraz s okamžitou platnosťou známi ako kráľovi radcovia.

A nakoniec, štátna hymna bude mať zmenené slová z "God Save the Queen" (Boh ochraňuj kráľovnú, pozn. preklad). Po tom, čo bude Charles oficiálne vyhlásený za kráľa na formálnom ceremoniáli, zaznie verejné vyhlásenie z balkóna v Paláci svätého Jamesa, vrátane výzvy: "God Save the King" (Boh ochraňuj kráľa, pozn. preklad). Štátnu hymnu zaspievajú s týmito slovami prvýkrát od roku 1952.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok