Slováci pôsobiaci v KHL budú môcť reprezentovať, hokejový zväz im to nezakázal

TA3 TASR
8.9.2022 17:55

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) nezakázal reprezentovať hráčom, ktorí pôsobia v Rusku a v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Rozhodol o tom štvrtkový Výkonný výbor a o svojom rozhodnutí informoval v krátkom stanovisku.

"Výkonný výbor SZĽH aj Slovenský zväz ľadového hokeja budú vždy rešpektovať medzinárodné dohody a platné zákony SR. Máme za to, že hráči, ktorí aktuálne hrajú v Rusku, neporušujú ako medzinárodné dohody, tak naše zákony. Budeme sa teda opierať o Olympijskú chartu, podľa ktorej má byť šport nástrojom spájania. Útoky a nevraživosť voči športovcom sú neakceptovateľné rovnako, ako je neprijateľný akýkoľvek vojnový konflikt. Z tohto dôvodu budeme aj naďalej vyberať hráčov do reprezentácie podľa ich aktuálnej formy a nie ligy, v ktorej pôsobia," uvádza sa v stanovisku.

Slovensko sa tak nepridalo ku krajinám, ktoré sa odhodlali k takémuto kroku po ruskej invázii na Ukrajinu. Zákaz reprezentovať hráčom pôsobiacim v KHL schválili napríklad vo Francúzsku, Švédsku, Fínsku a Česku.

V prebiehajúcej sezóne pôsobí V KHL sedem slovenských hokejistov. Bronzoví medailisti zo ZOH v Pekingu - brankár Patrik Rybár (Spartak Moskva), obranca Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk) a útočník Michal Krištof (Admiral Vladivostok). 

Okrem nich aj brankár Adam Húska (Torpedo Nižnij Novgorod), bek Christián Jaroš (Avangard Omsk) a útočníci Samuel Buček (Neftechimik Nižnekamsk) a Adam Liška (Severstaľ Čerepovec).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok