Stratég exprezidenta USA Trumpa bol obžalovaný, obvinenia sa týkajú finančných deliktov

TA3 ČTK
8.9.2022 17:39

Niekdajší vrchný stratég bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon bol vo štvrtok v New Yorku obžalovaný v súvislosti so zbierkou na stavbu múru na hranici medzi Spojenými štátmi a Mexikom. Informovali o tom zahraničné agentúry.

Stratég exprezidenta USA Trumpa bol obžalovaný, obvinenia sa týkajú finančných deliktov
TASR/AP

Obvinenia sa týkajú projektu We Build The Wall (Staviame múr). Šesťdesiatosemročný Bannon čelí šiestim bodom obžaloby, dvom z nich za pranie špinavých peňazí, trom za sprisahanie a jednému za plánovanie podvodu, píše agentúra Reuters.

Bannon podľa prokuratúry darcom sľúbil, že všetky nimi darované peniaze pôjdu na stavbu múru pri hranici s Mexikom, pričom sa podieľal na prevode státisícov dolárov ďalším dvom ľuďom zapojeným do tohto sprisahania. Obžaloba tieto osoby neidentifikovala v mene, ale informácie sa podľa agentúry AP zhodujú s údajmi Briana Kolfaga a Andrewa Badolata, ktorí sa v apríli priznali k federálnym obvineniam.

Súčasná obžaloba je na úrovni štátu New York. Týka sa pritom rovnakého údajného jednania, ktoré viedlo k Bannonovmu stíhaniu na federálnej úrovni.

To však skončilo náhle, a to ešte skôr, ako sa konal súd, pretože Trump Bannona omilostnil v posledný deň v úrade prezidenta. Manhattanskí prokurátori obžalovali aj neziskový subjekt WeBuildTheWall, ktorý Bannon a ďalšie osoby údajne využívali na získavanie darov.

Prezidentské milosti sa vzťahujú iba na federálne trestné činy, nie na činy stíhané na úrovni jednotlivých štátov. V Bannonovom prípade by akýkoľvek argument o dvojitom postihu pravdepodobne padol, pretože jeho federálny prípad nedospel k oslobodeniu ani odsúdeniu.

Bannon je bývalým šéfredaktorom konzervatívneho serveru Breitbart News, v lete roku 2016 sa stal šéfom Trumpovho volebného štábu. Od nástupu Trumpa do prezidentskej funkcie v januári 2017 bol jeho poradcom a "hlavným stratégom" Bieleho domu. V tejto úlohe vydržal do augusta 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok