VEĽKÁ ANKETA O INFLÁCII: Ako budú Slováci šetriť?

TA3/Milan Špak, Patrik Guľa
9.9.2022 06:00

Medziročná miera inflácie v júli dosiahla 13,6 %. Za potraviny či drogériu platíme stále viac a očakáva sa vysoký nárast cien energií. Ako pociťujú zdražovanie Slováci? Ľudí v uliciach Bratislavy sme sa pýtali aj na ich tipy, ako ušetriť. Niektorí priznali obavy zo zdražovania potravín, z nedostatku jedla aj straty komfortu.

korucia úplatok peniaze eurá bankovky hotovosť 1140px (SITA/Tomáš Benedikovič)
SITA/Tomáš Benedikovič

Zuzana, 68 rokov, Doľany

Máme s manželom strach, obaja sme dôchodcovia a máme štyri deti. Zo zdražovania máme veľké obavy. Pri nakupovaní je dôležité kupovať iba to, čo potrebujeme. Treba šetriť vodou, energiami či pri zohrievaní a varení. Treba si napríklad rozmyslieť, či budeme zohrievať v mikrovlnnej rúre, či budeme variť na jeden deň alebo na dva.

Lucia, 33 rokov, Bratislava

Snažíme sa menej svietiť. Keď sa začne vykurovacia sezóna, tak zrejme aj trochu uberieme na teplote. Je tiež dôležité nevyhadzovať potraviny. Treba si naplánovať, čo budeme variť a snažiť sa všetko zúžitkovať. Zatiaľ sme sa nemuseli ničoho zriekať, to zrejme príde neskôr, takže sa na to pripravujeme.

Milan, 65 rokov, Bratislava

Mňa to zdražovanie zasiahlo najviac, som dôchodca a z dôchodku mi zostane 70 eur. Keď zvýšia ceny elektriny, tak ma asi vypnú a nemám čo jesť. To je výsledok tejto vlády. Úplne nás odpisujú - zomrite od hladu, zomrite v zime. Je to katastrofa.

Daniela, 69 rokov, Bratislava

V obchodoch to vnímam, že je to drahšie, ale vnímam aj faktory, ktoré to spôsobili. Myslím si, že ušetriť sa dá na potravinách, stále sa toho dosť vyhadzuje. Treba si racionálejšie premyslieť, čo nakupovať. Mne to vychádza tak, že tie zdravšie potraviny sú často aj lacnejšie.

Pavol, 33 rokov, Bratislava

Zdražovanie vnímam, zasiahlo ma to. Moje nákupy sú drahšie, taktiež aj energie. Menej míňam na veci, ktoré nie sú úplne nutné, ale skôr sú len v rámci takého potešenia, tam sa snažím ušetriť. Esenciálne veci si nechávam a tie, pri ktorých ide len o potešenie, sa snažím obmedziť.

Anna, 73 rokov, Bratislava

Zražovanie zasiahlo všetky vekové skupiny. Ja som dôchodkyňa, zasiahlo to aj mňa. Ale cítia to najmä mladé rodiny, ktoré nemajú nadštadrardné príjmy. Keď je manželka na materskej, pracuje len manžel a má bežné zamestnanie, veľmi to cítia. 

Malý nákup, za ktorý ste predtým platili 6 eur, zaplatíte teraz 13. Mladým vždy vravím, nech šetria tak, aby čo najmenej jedli. Aj tak sme tučná generácia, ľudia sa prejedajú.

Michaela, 21 rokov, Bratislava

Ja zdražovanie až tak úplne nevnímam, keďže som stále študentka, ale zasiahlo to aj mňa a je to citeľné v potravinách a drogérii. Paradoxom je, že niekedy je lacnejšie sa ísť najesť niekam von do reštaurácie. Inak veľmi nešetrím, lebo sa to momentáne nedá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok