Prezidentka sa vrátila zo zahraničnej cesty. Hľadala aj spoluprácu pri riešení energetickej krízy

TA3 TASR
7.9.2022 20:45

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v stredu vrátila z oficiálnej návštevy Grécka a Severného Macedónska, kam odcestovala v pondelok. Zahraničnej ceste dominovalo hľadanie spolupráce v oblasti riešenia energetickej krízy, zelenej tranzície či otváraní dverí pre slovensky biznis, vedu a mimovládne organizácie. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka sa vrátila zo zahraničnej cesty. Hľadala aj spoluprácu pri riešení energetickej krízy
Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka SR v Severnom Macedónsku rokovala s prezidentom Stevom Pendarovskim a premiérom Dimitarom Kovačevskim. V Aténach sa stretla s prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou a predsedom gréckej vlády Kyriakosom Mitsotakisom. 

S partnermi sa zhodli na tom, že cestou von z energetickej krízy je postupné odrezanie sa od ruských energonosičov, úzka európska spolupráca pri diverzifikácii zdrojov, ale aj využívanie obnoviteľných zdrojov, na ktoré majú všetky tri krajiny výborné predpoklady.

"Príležitosťou pre Slovensko môže byť plánované otvorenie energetického hubu v Grécku, k čomu poslúžia nové terminály na LNG plyn, a preorientovanie osi prúdenia plynu z východno-západného na južno-severný, k čomu chce výrazne prispieť Severné Macedónsko," vyhlásila hlava štátu po návrate.

Počas návštevy prezidentku sprevádzala aj delegácia slovenských podnikateľov a vedcov najmä z oblasti zelených technológií a obnoviteľných zdrojov. V Aténach sa pod jej záštitou uskutočnilo grécko-slovenské podnikateľské fórum zamerané na zelenenú transformáciu.

V rámci návštevy sa diskutovalo aj o dlhodobej spolupráci rezortu pôdohospodárstva pri obnove gréckych lesov po ničivých požiaroch a pri vytváraní vodozádržných opatrení v boji so suchom. Predstavitelia Severného Macedónska poďakovali Slovensku najmä za dlhodobú podporu euroatlantickej integrácie ich krajiny.

Na zahraničnej ceste sa zúčastnili aj zástupkyne mimovládnej organizácie Cesta von, ktorá na Slovensku pomáha viac ako 700 deťom zmenšovať negatívny dosah chudoby a zvyšuje im šance na uplatnenie v škole. Zároveň podporuje emancipáciu rómskych žien. "Gréckych aj macedónskych partnerov výsledky programu a unikátny prístup inšpirovali natoľko, že deklarovali, že sa pokúsia program zaviesť aj u nich," dodala Čaputová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok