Po lykožrútoch napadli slovenské lesy hekeri. Môže to mať súvis s vojnou na Ukrajine, pripustil Vlčan

TA3/Veronika Kužmová PB
7.9.2022 22:24

Ceny energií desivo rastú, zima sa blíži a mnoho ľudí nevie zohnať drevo na kúrenie. Lesy SR totiž napadli počítačoví hekeri. Viac k tomu povedali v Téme dňa minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

tema_57.jpg
TA3

Štátny podnik Lesy SR sa dostal pod útok hekerov. Informácie o tomto útoku, o jeho pôvode a následkoch sú však dosť nejasné. Minister pôdohospodárstva Vlčan nevylučuje, že kybernetický útok, ktorému momentálne čelí podnik Lesy SR, súvisí s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine. Ako ďalej uvádza, šíriaci sa počítačový vírus, ktorý napadol systémy 31. augusta, bol veľmi sofistikovaný, preto sa pristúpilo k deaktivovaniu všetkých ostatných systémov, aby sa vírus nedostal do záloh. "Áno, tento útok prišiel práve v čase, keď sme rozhodli o zvýšení tzv. samovýroby dreva o ďalších 61-tisíc kubíkov. Lebo vidíme, že potreba rastie. Predpokladali sme, že potreba bude rásť. Po vypuknutí vojny na Ukrajine sme rozhodli o zvýšení dodávok palivového dreva zo štátneho podniku Lesy SR na trh." 

Útok ovplyvnil aj domácnosti

Hekerský útok sa dotkol aj obyčajných ľudí a domácností, keďže nefungovali registračné pokladnice, nebolo možné previesť či prijať platby za zakúpené drevo. Minister priznal, že spustenie systémov trvalo niekoľko dní, pričom sa ospravedlnil zamestatnancom Lesov SR za meškajúce výplaty a zároveň aj verejnosti za spôsobené nepríjemnosti. "Na základe pokynov národného bezpečnostného úradu sme nezverejňovali problém, ktorý vznikol. Dnes tak už môžeme urobiť, keďže sa nám podarilo funknčnosť základných výpočtových systémov v podniku obnoviť."


Jedným z diskutovaných problémov bola aj otázka, ako sa slovenský občan, odkázaný na vykurovanie drevom, žijúci v okolí národného parku, môže dostať ku kúpe dreva od spoločnosti Lesy SR. Minister Vlčan uviedol, že v rámci rezortu pôdohospodásrtva pripravili systém dodatočnej ťažby dreva buď vlastnými silami, alebo pomocou firmy, ktorú si súkromná osoba môže na ťažbu dreva prenajať. Jedinou podminiekou je v tomto prípade nutnosť doložiť potvrdenie vlastnenia nehnuteľnosti, ktorá sa vykuruje drevom. 

Napriek opatreniam sa ceny potravín zvýšia 

Rezort pôdohospodárstva pristúpil, vzhľadom na stupňujúcu sa energetickú a finančnú krízu, k ďalšiemu riešeniu, ktorým vyčlenil odvetvia potravinárskeho priemyslu vyrábajúce základné tovary nevyhnutné na prežitie medzi chránených odberateľov energií. 

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho súhlasí s týmto rozhodnutím, pričom ale upozorňuje, že v momentálnej situácii sa vybrané odvetvia nedostávajú do problémov v dôsledku chýbajúcej energie, ale kvôli extrémne vysokým cenám elektriny a plynu. "Čo sa týka dostatku energie, ešte sme nezaznamenali nejaký problém, bežíme normálne. Obrovským problémom začínajú byť ceny energií, ktoré začínajú byť likvidačné pre potravinársky priemysel," dodal Macho.

Macho upozorňuje, že vysoké ceny energií sa v blízkom čase odrazia aj na cenách potravín, pričom vyzýva občanov, aby boli voči zdražovaniu chápaví: "Ak sú občania schopní akceptovať vyššie náklady na paušály na mobilných telefónoch, nech sa nehnevajú na potravinárov. Tak ako rastú ceny všetkého, aj ceny potravín sú nútené rásť." S istotou možno očakávať zvyšovanie cien, keďže obchodné reťazce majú od pekárov garantované ceny iba do konca októbra. Ak nedôjde k dohode medzi pekárňami a obchodnými reťazcami, Macho upozorňuje, že ceny narastú o 30 - 40 %. "Pri takýchto cenách energií je udržať cenovú úroveň nereálne." Inflácia ceny potravín podľa neho môže predstavovať 30 - 40 %, čo sa v reálnom živote odazí napríklad aj v prípade pečiva.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok