Prezident: Nie je dôvod vysvetľovať rozhodnutie o Čentéšovi

SITA, TA3
8.1.2013 14:10

Prezident momentálne nemá dôvod obhajovať seba a svoje rozhodnutie o nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Vyjadrí sa, až keď sa NR SR rozhodne touto vecou zaoberať na svojom rokovaní. Povedal to prezidentov hovorca Marek Trubač.

Prezident: Nie je dôvod vysvetľovať rozhodnutie o Čentéšovi
SITA

Reagoval tak na snahu opozície zvolať mimoriadnu schôdzu NR SR, na ktorej by mala hlava štátu vysvetliť svoje rozhodnutie o nevymenovaní Čentéša.

"Je to nezmysel. Táto vec, ktorú včera povedali niektorí lídri opozície, nemá žiadne právne základy," povedal Trubač.

Obžaloba prezidenta?

Na podaní návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej má prezident Gašparovič vysvetliť svoje rozhodnutie nevymenovať na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, sa v pondelok večer dohodli štyri opozičné strany - KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS.

Ako povedal po rokovaní predseda KDH Ján Figeľ, opozícia tiež vyzýva ústavný súd, aby prednostne riešil ústavnú sťažnosť Jozefa Čentéša na jeho nevymenovanie. „Paralelne chceme zbierať podpisy na podanie obžaloby proti prezidentovi za úmyselné porušenie ústavy. Zároveň vyzývame vládnucu väčšinu, aby sa zdržala konania, ktoré by viedlo k novej voľbe generálneho prokurátora,“ povedal Figeľ.

Podľa Trubača predstavitelia opozície nepochopili výklad ústavy z novembra 2012, ktorým práve oni"zamestnali" Ústavný súd, a ktorý potvrdil prezidentovo konanie. Dodal, že celá iniciatíva je len výsledkom blížiacich sa prezidentských volieb. Opozícia sa podľa neho zatiaľ bez výsledku snaží zúfalo nájsť svojho kandidáta a potrebuje vytvoriť dojem, že tento prezident nie je dobrý a že bude lepší ten, ktorého si sama vyberie.

Trubač povedal, že prezident sa rozhodol nevymenovať Čentéša na základe Ústavy. Obidva jej články, na základe ktorých tak spravil, mu jasne dávajú dve možnosti. S týchto dvoch si vybral tú, na základe ktorej Čentéša nevymenoval. Odôvodnenie na deviatich stranách poslal predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi 2. januára.

Opýtali sme sa ústavných právnikov, aký scenár môže nasledovať a čo hlave štátu hrozí

Odpovedal aj ústavný právnik zo SAV a poradca premiéra pre spravodlivosť Eduard Bárány

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok