EÚ poskytne Ukrajine ďalších päť miliárd eur, ide o druhú časť makrofinančnej pomoci

TA3 TASR
7.9.2022 13:31

Európska komisia v stredu v mene Európskej únie navrhla uvoľniť ďalších päť miliárd eur vo forme pôžičiek na makrofinančnú pomoc Ukrajine.

Slovensko čaká po takmer ôsmich rokoch referendum. V histórii samostatnosti však bolo platné len jedno
TASR - Pavel Neubauer

Komisia spresnila, že ide o druhú časť výnimočného balíka makrofinančnej pomoci vo výške deväť miliárd eur, ktorý bol z jej iniciatívy oznámený v máji tohto roku a ktorý následne schválili aj šéfovia vlád a štátov EÚ na júnovom summite (23. – 24.6).

Exekutíva EÚ vyplatila prvú tranžu v hodnote jednej miliardy eur z tohto balíka makrofinančnej pomoci začiatkom augusta. Zvyšné tri miliardy eur budú podľa oznámenia EK ukrajinskej strane poskytnuté "čo najskôr". Podľa stanoviska EK Ukrajina naliehavo potrebuje krátkodobú podporu na udržanie základných verejných služieb a na dosiahnutie určitého stupňa hospodárskej a finančnej stability.

"Situácia na Ukrajine si vyžaduje našu plnú podporu," uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá. Spresnila, že tieto peniaze Ukrajina potrebuje pre riešenie svojich bezprostredných finančných potrieb spôsobených ruskou inváziou. "Ukrajina musí vyhrať túto vojnu: musí znovu získať slobodu a nezávislosť, za ktoré tak odvážne bojuje. EÚ bude aj naďalej robiť svoju časť práce, aby sa tak stalo," odkázala šéfka eurokomisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok