Stop mäsu v uliciach. Mesto sa rozhodlo zakázať reklamy na obľúbenú potravinu

TA3 ČTK
10.9.2022 07:00

Holandský Haarlem sa stane prvým mestom na svete, ktoré na verejných priestranstvách zakáže reklamy na mäso, píše britský spravodajský web The Guardian. Urobí tak v snahe znížiť spotrebu mäsa po tom, čo vedci zistili, že jeho konzumácia prispieva ku klimatickej kríze. Predstavitelia mäsového priemyslu rozhodnutie kritizujú.

Stop mäsu v uliciach. Mesto sa rozhodlo zakázať reklamy na obľúbenú potravinu
Twitter/Frank Biermann

Haarlem, ktorý leží západne od Amsterdamu a má približne 160 000 obyvateľov, zavedie zákaz od roku 2024. Mesto sa tak rozhodlo v čase, keď bolo mäso zaradené na zoznam výrobkov, ktoré podľa odborníkov prispievajú ku klimatickej kríze, uvádza The Guardian.

Reklamy budú zakázané v autobusoch, na zastávkach a na reklamných obrazovkách na verejnosti. Krok vyvolal sťažnosti predstaviteľov mäsového priemyslu, podľa ktorých mesto „zachádza príliš ďaleko, keď ľuďom hovorí, čo je pre nich najlepšie".

Nedávne štúdie naznačujú, že celosvetová produkcia potravín je zodpovedná za jednu tretinu všetkých emisií spôsobujúcich klimatickú krízu. Využívanie zvierat k výrobe mäsa podľa vedcov spôsobuje dvakrát viac znečistenia, než produkcia potravín rastlinného pôvodu.

Lesy, ktoré pohlcujú oxid uhličitý, sú vyrubované kvôli pastve zvierat. Hnojivá, ktoré poľnohospodári používajú k ich kŕmeniu, sú zase bohaté na dusík, ktorý môže prispievať k znečisťovaniu vody a ovzdušia, zmene klímy a poškodzovaniu ozónovej vrstvy. Hospodárske zvieratá tiež produkujú veľké množstvo metánu.

Treba znížiť spotrebu mäsa

Z výskumu ekologickej organizácie Greenpeace vyplýva, že pre splnenie cieľa Európskej únie, ktorým sú nulové emisie do roku 2050, je treba znížiť spotrebu mäsa na 24 kilogramov na osobu za jeden rok. V súčasnej dobe je priemer 82 kilogramov. V Holandsku je o niečo nižší, jedna osoba tu ročne v priemere skonzumuje 75,8 kilogramov mäsa za rok. Holandsko je najväčším vývozcom mäsa v EÚ.

Radkyňa Ziggy Klazesová zo strany Zelenej ľavice, ktorá návrh na zákaz reklamy na mäso vypracovala, uviedla, že netušila, že jej mesto bude prvé na svete, ktoré túto politiku presadí.

„Nejde nám o to, čo si ľudia pečú a vyprážajú vo svojej vlastnej kuchyni; keď budú naďalej chcieť jesť mäso, je to v poriadku,“ uviedla Klazesová a dodala, že ľuďom však nemôžu hovoriť, že je klimatická kríza, a zároveň ich nabádať ku kúpe výrobkov, ktoré k nej prispievajú. „Samozrejme, je veľa ľudí, ktorí toto rozhodnutie považujú za poburujúce a povýšenecké, ale je tiež veľa ľudí, ktorí si myslia, že je to v poriadku,“ uviedla radkyňa.

Podľa Klazesovej tým mesto vysiela signál. Politička dúfa, že sa jej opatrením inšpiruje celá krajina. „Je tu mnoho skupín zo Zelenej ľavice, ktoré si myslia, že je dobrý nápad to skúsiť,“ prehlásila.

Zákaz sa vzťahuje tiež na rekreačné lety, fosílne palivá a automobily, ktoré na ne jazdia. Platiť začne až v roku 2024 kvôli existujúcim zmluvám so spoločnosťami, ktoré tieto výrobky či služby predávajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok