Putin varoval pred hroziacou svetovou potravinovou krízou. Zároveň chce diskutovať o vývoze obilia z Ukrajiny

TA3 TASR
7.9.2022 11:36

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu varoval pred hroziacou svetovou potravinovou krízou. Zároveň chce diskutovať o zmene prelomovej dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov s cieľom obmedziť krajiny, kam bude smerovať.

Tak takto?!: Putin považuje európske demokracie a ich vodcov za slabých a kalkuluje s rozdelením Európy
TASR/AP

Putin tvrdí, že Moskva urobila všetko pre to, aby Ukrajina mohla vyvážať svoje obilie. Problémy na svetovom potravinovom trhu sa však podľa jeho slov pravdepodobne zintenzívnia a hrozí tak humanitárna katastrofa. Podľa neho Moskva podpísala dohodu pod podmienkou, že pomôže zmierniť prudko rastúce ceny potravín v rozvojových krajinách, namiesto toho ju využili bohaté západné krajiny.

"Ak vylúčime Turecko ako sprostredkovateľskú krajinu, tak takmer všetko obilie vyvážané z Ukrajiny sa neposiela do najchudobnejších rozvojových krajín, ale do krajín Európskej únie," povedal Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku. Podľa neho iba 87 lodí s nákladom 60.000 ton obilnín smerovalo do chudobných krajín. Západ sa tak správa ako koloniálne štáty.

"Rozvojové krajiny boli opäť jednoducho oklamané a budú klamané aj naďalej. Je zrejmé, že s týmto prístupom sa rozsah potravinových problémov vo svete len zvýši... Môže to viesť k nevídanej humanitárnej katastrofe," uviedol ruský prezident.

Putin by preto chcel "obmedzenie destinácií pre vývoz obilia a iných potravín" z Ukrajiny. Tento návrh plánuje prediskutovať s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý spolu s OSN pomohol sprostredkovať dohodu o vývoze obilia z ukrajinských prístavov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok