Výber nového ministra školstva je na Hegerovi, tvrdí Vašečka a hovorí o veľkej zodpovednosti

TA3/Soňa Búranová
6.9.2022 20:34

Špekuluje sa, že práve Richard Vašečka by mohol byť novým ministrom školstva. Sám v ta3 pripustil, že sa to hovorí, no dodal, že závisí na premiérovi Eduardovi Hegerovi, koho si vyberie. Hosťami relácie Téma dňa boli Richard Vašečka (OĽANO, KÚ), predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Branislav Gröhling (SaS), minister školstva v demisii a Pavel Ondek, predseda OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

20220906_tema_dna_4.jpg
TA3

Gröhling v úvode opäť zopakoval, že dôvodom jeho odchodu z funkcie je správanie sa Igora Matoviča, s ktorým už nie je možné vládnuť. "Niekedy treba povedať dosť, a teraz sme to povedali, pretože gniavi celú krajinu," hovorí minister školstva v demisii.

Veľké ambície

"Je to veľká zodpovednosť," odpovedá Vašečka na otázku, či si vie predstaviť, že by zaujal kreslo nového ministra školstva. Dodal tiež, že je potrebné pokračovať v tom, čo je rozrobené, a začať realizovať nové plány, no mrzí ho, že Gröhling odchádza. Ten hovorí, že regionálne školstvo by mohlo dostať 36 miliónov eur, vysoké školy 17. Všetko však stojí, pretože od ministerstva financií nemá ďalšie informácie. 

"Mám niekedy pocit, že v školstve je to tak, že keď je to už na hrane, až vtedy sa to rieši. Naozaj by sme to nemali riešiť až vtedy, keď školstvo padá, prepáčte za výraz, na hubu," konštatuje predseda parlamentného výboru pre školstvo.

Štátny rozpočet je prelomový

Veľkou témou je práve štátny rozpočet, ktorý sa schvaľuje každý rok na jeseň. Vašečka hovorí, že k nemu treba pristupovať zodpovedne, pretože aj od neho závisia financie pre školy a učiteľov. Dúfa, že sa ho podarí schváliť, no zároveň hovorí, že každý bude musieť ustúpiť. V rozpočte majú byť aj peniaze na zvyšovanie platov učiteľov, krúžkovné doňho zahrnuté nebude. Gröhling zákon o štátnom rozpočte podporí, ak bude zmysluplný. 

Ondek ministrovi školstva oponuje, že v štátnom rozpočte už sú zahrnuté pozitívne veci, preto si myslí, že tento zákon by mal byť schválený. Hovorí, že obaja, Gröhling aj Vašečka, sú za stav v školstve zodpovední. Tvrdí tiež, že viaceré rozbehnuté veci neboli dotiahnuté do konca. Konštruktívne rokovania začali až po štrajku učiteľov, ktorých do ulíc vyšlo 20-tisíc. "Pán Vašečka mohol presadiť viac," konštatuje Ondek.

Gröhling hovorí, že jeho ambície sú veľké. Ministerstvo školstva chce deťom pomôcť, preto by rezort financií mal schváliť peniaze, ktoré by tomu pomohli. Ondek však kritizoval to, že síce sú Gröhlingove ambície veľké, napriek tomu odchádza z funkcie. 

Vašečka Ondekovu kritiku prijal a argumentuje, že niečo sa schváliť podarí a niečo nie. "Nie sme dosť razantní, stále je čo zlepšovať," dodal na margo financií pre školy. Ondek vysvetlil, že učitelia odchádzajú z toho dôvodu, že nie sú dostatočne finančne motivovaní. Ďalšími motiváciami by boli zázemie, teda nájomné byty, a platový automat, ktorí majú napríklad lekári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok