Plynovod Nord Stream 1 dokáže dať znovu do prevádzky len Siemens, vyhlásil Gazprom

TA3 ČTK
6.9.2022 17:32

Opätovné spustenie plynovodu Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou na prepravu zemného plynu z Ruska do Európskej únie, závisí od nemeckej spoločnosti Siemens Energy. Agentúre Reuters to v utorok povedal námestník riaditeľa ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Vitalij Markelov. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová k situácii uviedla, že za krízou v dodávkach plynu do Európy stoja Spojené štáty a ich snaha donútiť európskych spojencov, aby prerušili ekonomické vzťahy s Moskvou a ukončili spoluprácu v energetike.

Gazprom (SITA)
SITA

Európa čelí najhoršej kríze na trhu s plynom v novodobých dejinách. Cena plynu je za posledný rok násobne vyššia a nemeckí dovozcovia plynu začínajú hovoriť o tom, že plyn bude v najväčšej európskej ekonomike na prídel. Minulý týždeň Gazprom plynovod Nord Stream 1 kvôli údržbe na tri dni odstavil, pred jeho sobotňajším znovuzavedením do prevádzky ale oznámil, že kvôli zisteným závadám bude zariadenie mimo prevádzky na neurčito. Markelov aj Zacharovová sú na ekonomickom fóre vo Vladivostoku.

"Spýtajte sa Siemensu. On musí najskôr vykonať opravu," odpovedal Markelov na otázku, kedy začne plynovod Nord Stream 1 znovu prepravovať plyn. Prevádzkovateľom plynovodu je konzorcium Nord Stream AG so sídlom vo Švajčiarsku, väčšinový podiel v ňom drží Gazprom. Siemens Energy je dodávateľom kompresorových turbín, ku ktorým zaisťuje aj servis.

Siemens Energy však tvrdí, že Gazprom ho o žiadnu údržbu turbíny nepožiadal, ale že je pripravený začať údržbárske práce. Podľa oznámenia Gazpromu z minulého týždňa z turbíny uniká olej. Siemens Energy, ktorý sídli v Mníchove v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, k postupu Gazpromu poznamenal, že mu nerozumie. Únik oleja v poslednej funkčnej turbíne v kompresorovej stanici Portovaja, ako o ňom hovorí Gazprom, podľa Siemensu nie je dôvod plynovod úplne odstaviť.

"Nechápeme toto nové zdôvodnenie založené na informáciách, ktoré nám boli predložené cez víkend," uviedla spoločnosť Semens Energy. "My to vidíme tak, že tie zistenia, o ktorých sme boli informovaní, z technického hľadiska nepredstavujú dôvod na zastavenie prevádzky plynovodu. Také úniky prevádzku turbíny za normálnych okolností neovplyvňujú, dajú sa utesniť na mieste," dodal nemecký podnik.

Rusko to zvaľuje na sankcie

Kremeľ zvaľuje vinu za energetickú krízu v Európe na sankcie, ktoré na Rusko za jeho agresiu voči Ukrajine uvalili západné štáty. Európski lídri tvrdia, že Moskva energie využíva ako zbraň. Plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, bol kedysi považovaný za symbol spolupráce medzi najväčšími mocnosťami sveta. Teraz sa z neho stal predmet vzájomného obviňovania medzi Berlínom a Moskvou.

Nemecko, ktoré je najväčším odberateľom ruských energií v Európe, už Rusko nepovažuje za spoľahlivého dodávateľa. Ruský prezident Vladimír Putin podľa európskych politikov využíva svoj vplyv ako vodca jednej z najväčších krajín dodávajúcich energie na to, aby prostredníctvom konfliktu na Ukrajine vyvolával v Európe nepokoje. Kremeľ naopak hovorí, že energetickú krízu vyvolal Západ tým, že na Rusko uvalil najtvrdšie sankcie v modernej histórii. To je podľa Putina porovnateľné s vyhlásením ekonomickej vojny. Sankciami Gazprom zdôvodňoval aj nemožnosť opraviť kompresorovú turbínu za pomoci spoločnosti Siemens Energy.

Kremeľ už tiež varoval, že Rusko zavedie odvetu za návrh skupiny vyspelých krajín G7, ktorá počíta so zavedením cenového stropu na ruskú ropu. Návrh ale zrejme nebude mať na Rusko žiadny negatívny dopad, pokiaľ nezavedie to isté aj India a Čína. Tieto dve krajiny začali po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu a zavedení západných sankcií nakupovať ropu z Ruska oveľa viac ako v minulosti, pretože si vyjednali zľavu. Ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov dnes vo Vladivostoku povedal, že Moskva na zavedenie cenového stropu na ruskú ropu zareaguje zvýšením vývozu do Ázie. Rusko a jeho partneri podľa ministra zvažujú založenie poisťovne, ktorá by riziká z obchodov s energiami pokryla.

Zacharovová povedala, že Spojené štáty dohnali európskych lídrov k samovražednému kroku, keď ich prinútili, aby v ekonomike a energetike prerušili väzby s Moskvou. "Počúvajte - vy mne kladiete otázky, na ktoré poznajú odpoveď aj deti: tí, ktorí to začali, tí to budú musieť aj skončiť," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia na otázku, čo by sa muselo stať, aby plynovod Nord Stream 1 začal opäť prepravovať plyn do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok