Paška: Vzťahy Čechov a Slovákov sú ako oravská slanina

TA3, TASR
8.1.2013 11:35

Európa by sa mala inšpirovať Čechmi a Slovákmi, ktorých vzťahy sú zrastené ako oravská slanina, povedal šéf parlamentu Pavol Paška na úvod konferencie "Česi a Slováci - 20 rokov spolupráce samostatných štátov a ich pôsobenie v EÚ a NATO", ktorú v Prahe zorganizoval Senát Parlamentu Českej republiky.

"Nech sa inšpiruje Európa Čechmi a Slovákmi. Ponúkame jej nielen výborné pivo, skvelý hokej, jedinečnú kultúru či krásne ženy, ale ponúkame aj víziu, ako má vyzerať Európa v budúcnosti. Tá musí byť postavená na vzájomnej dôvere, blízkosti, sebavedomí a spontánnej medziľudskej spolupatričnosti. Teda na tom, čo vždy zdobilo naše vzájomné vzťahy, vzťahy Slovákov a Čechov, vzťahy najlepších priateľov," vyhlásil Paška.

Čechoslovakizmus alebo slovakočechizmus je pre Európu podľa neho žiaduci nielen pre príklad nenásilného a prirodzeného rozdelenia federácie. "Ale najmä preto, že dávame Európe veľmi jasný príklad, ako sa veci dajú riešiť," povedal Paška.

Predseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch súhlasí s tým, že československé vzťahy sú dlhodobo vynikajúce. Neznamená to však podľa neho, že tento potenciál krajiny využívajú vždy stopercentne. Nazdáva sa, že by bolo dobré rozmýšľať nad užšou spoluprácou.

"Naša súčasná spolupráca tak dvojstranná, ako aj v rámci ďalších štruktúr najmä v EÚ, je vyhovujúca a obojstranne prospešná. Otázne je, či by naše formy spolupráce stačili, keby nastal v EÚ proces určitého rozpadu," zamyslel sa Štěch, ktorý podporuje integráciu EÚ.

Podľa neho by v prípade určitého rozpadu EÚ mali výhodu početné a ekonomicky silnejšie štáty. Štěch je presvedčený, že potom by prišiel čas na ešte užšiu vzájomnú spoluprácu Čechov a Slovákov. "Mali by sme o ďalších možnostiach tejto spolupráce prinajmenšom premýšľať. Vždy platilo a vždy bude platiť, že šťastie praje pripraveným," uzavrel predseda senátu.

Záznam z Paškovho príhovoru

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok