Na severe štátu Burkina Faso explodovala nálož, výbuch si vyžiadal najmenej 35 mŕtvych a 37 zranených

TA3 ČTK
6.9.2022 06:37

Najmenej 35 mŕtvych a 37 zranených civilistov si vyžiadal výbuch nastraženej nálože na severe západoafrickej krajiny Burkina Faso, uviedla v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na guvernéra. Improvizovaná nálož explodovala pri prejazde konvoja so zásobami pre mestá na severe, obliehané radikálnymi islamistami.

Na severe štátu Burkina Faso explodovala nálož, výbuch si vyžiadal najmenej 35 mŕtvych a 37 zranených
Twitter/BFMTV (ilu)

"Jedno vozidlo prevážajúce civilistov vybuchlo, keď nabehlo na improvizované výbušné zariadenie. Dočasná bilancia je 35 mŕtvych a 37 zranených civilistov," uviedol guvernér v komuniké. 

Konvoj sprevádzala armáda. Po explózii vojaci zaistili ochranu pred prípadným útokom a poskytli pomoc zraneným. Najvážnejšie prípady boli prepravené do nemocníc, uistilo komuniké, naznačujúce, že sa konvoj vracal zo severu krajiny do hlavného mesta. Vlastný konvoj tvorili civilní vodiči a obchodníci, dodala AFP.

Pripomenula, že minulý mesiac najmenej 15 vojakov zahynulo na rovnakej ceste na severe Burkina Fasa, keď vojenské vozidlo nabehlo na skrytú výbušninu. Prvý výbuch zabil niekoľko vojakov, a druhá explózia zabila tých, ktorí im prišli na pomoc, uviedla vtedy agentúra Reuters s odvolaním sa na armádne vyhlásenie. Na severe krajiny sú skupiny islamistických povstalcov, napojené na teroristické organizácie al-Kájda a Islamský štát (IS), aktívne prinajmenšom od roku 2015.

Armáda tento rok v januári zvrhla prezidenta Rocha Kaborého pre jeho neschopnosť vysporiadať sa so skupinami islamistických radikálov. V bojoch s nimi umieralo mnoho vojakov. Vodca pučistov Paul-Henri Damiba následne zložil prísahu ako nový prezident a sľúbil, že bezpečnostnú situáciu zlepší. Miera násilia však zostáva vysoká. Násilie v regióne vyhnalo z domovov viac ako 1,85 milióna obyvateľov a vyžiadalo si tisíce obetí v celej západoafrickej oblasti Sahel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok