Zabitie novinárky Al-Džazíry izraelským vojakom bolo vraj neúmyselné a nešlo o cielený útok

TA3 ČTK
5.9.2022 18:43

Izraelské vyšetrovanie zabitia reportérky televízie Al-Džazíry Šírín abú Aklahovej dospelo k záveru, že ju pravdepodobne neúmyselne zastrelil izraelský vojak a nešlo o cielený útok. S odkazom na pondelkové oznámenie izraelskej armády o tom píše agentúra Reuters. Palestínska novinárka abú Aklahová, ktorá mala aj americké občianstvo, bola zastrelená 11. mája, keď pracovala na reportáži o izraelskej operácii v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Zabitie novinárky Al-Džazíry izraelským vojakom bolo vraj neúmyselné a nešlo o cielený útok
Twitter/MatkaPredstave

Agentúra AP s odkazom na nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa izraelskej armády uviedla, že armáda nezačne trestné vyšetrovanie incidentu, čo znamená, že vojak ani nikto z jeho veliteľov nebude potrestaný.

Izraelská armáda uviedla, že sa jej vojaci pri operácii v Džaníne stali terčom silnej paľby, ktorá vychádzala zo všetkých strán. Paľbu opätovali, a to aj na miesto, kde abú Aklahová stála, teda asi dvesto metrov od ich pozície. Podľa armády sa však vojakom nepodarilo odhadnúť, že sa jedná o novinárku.

Armáda uviedla, že "existuje vysoká pravdepodobnosť, že pani abú Aklahovú omylom zasiahla paľba Izraelských obranných síl, ktorej cieľom boli podozrivé osoby, ktoré boli identifikované ako palestínski ozbrojenci". Podľa armády je tiež možné, že novinárku zasiahli palestínski ozbrojenci.

Smrť abú Aklahovej, ktorá bola po dve desaťročia jednou z najznámejších tvárí informujúcich o izraelsko-palestínskom konflikte, vyvolala rozhorčenie po celom svete, najmä potom, čo polícia stĺkla smútiacich na jej pohrebe v Jeruzaleme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok