Tím Gorila sa oslabí, podľa policajného šéfa pracuje bez prieťahov

SITA, TASR
8.1.2013 15:01

Vyšetrovací tím Gorila sa oslabí, jeho garant totiž odchádza do civilu. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara však jeho členovia nerobia zbytočné prieťahy. "Je činný a pracuje priebežne," uviedol.

Tím Gorila sa oslabí, podľa policajného šéfa pracuje bez prieťahov

Garant odchádza do civilu

Špecializovaný tím, ktorý vyšetruje kauzu Gorila, bude oslabený. Jeho garant totiž odchádza do civilu. Informuje o tom spravodajský portál Aktuálne.sk, pre ktorý to potvrdili dva nezávislé zdroje z policajného prostredia.

Rudolf Cádra pracoval v polícii viac ako desať rokov a do júna minulého roka bol zástupcom šéfa Úradu boja proti organizovanej kriminalite, informoval portál s tým, že Cádru vystriedal dnešný šéf Národnej kriminálnej agentúry Milan Tököly a z Cádru sa stal radový policajt.

Napriek tomu zostal v pozícii garanta tímu, ktorý vyšetruje kauzu Gorila. Podľa informácií portálu Cádra odchádza z vlastnej vôle. Žiadosť do civilu si mal podať ešte minulý rok.

"Vyšetrovací tím kauzy Gorila nemá podporu súčasnej vlády. Svedčí o tom aj dnešná správa o odchode hlavného garanta vyšetrovania do civilu. R. Cadra mal na Úrade boja proti organizovanej kriminalite na starosti všetky veľké prípady zločineckých skupín: piťovcov, jakšíkovcov, sýkorovcov... Vysokopostavení bossovia sú aj vďaka nemu dnes za mrežami. Je mi veľmi ľúto, že Slovensko prichádza o jedného z najskúsenejších a najodvážnejších vyšetrovateľov," uviedol k tomu na Facebooku exminister vnútra Daniel Lipšic.

Rok od zriadenia tímu

V stredu 9. januára uplynie rok odvtedy, čo Lipšic zriadil špecializovaný tím, ktorý sa má zaoberať vyšetrovaním okolností kauzy Gorila.

"Tím má potrebné materiálno-technické vybavenie a také personálne obsadenie, aby mohol prinášať výsledky," uviedol dnes v súvislosti s vyšetrovaním gorily policajný prezident Gašpar.

Správu o stave vyšetrovania podľa vyjadrenia hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Andrey Predajňovej špeciálny prokurátor už dokončuje a minister vnútra by ju mal odprezentovať v národnej rade tento mesiac. "V trestnej veci sa naďalej vykonávajú vyšetrovacie úkony, preto nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie,“ podotkla Predajňová.

Minister vnútra Robert Kaliňák ešte pred Vianocami povedal, že vo vyšetrovaní "určitý pokrok nastal, sú otvorené dve nové trestné stíhania". O tom, či by do roka a do dňa od zriadenia vyšetrovacieho tímu mohlo byť vznesené aj obvinenie, nechcel hovoriť. "Nemôžem byť veštec v tejto veci, nie som orgán činný v trestnom konaní," povedal. Podľa neho je rezort vnútra v tomto prípade skôr ako logistická firma.

Údajný spis SIS

Zriadenie vyšetrovacieho tímu Gorila sa udialo krátko po tom, ako sa 20. decembra 2011 dostal do médií link na niekoľkostranový údajný spis SIS. Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne uskutočnila, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok