Do Litvy dorazili prví nemeckí vojaci. Posilnili východné krídlo NATO v reakcii na vojnu na Ukrajine

TA3 TASR
4.9.2022 22:29

Do Litvy pricestoval v nedeľu prvý kontingent nemeckých vojakov, ktorí tam budú pôsobiť ako súčasť brigády NATO. Ich príchod je súčasťou snáh o posilnenie východného krídla Severoatlantickej aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, informuje agentúra DPA.

Do Litvy dorazili prví nemeckí vojaci. Posilnili východné krídlo NATO v reakcii na vojnu na Ukrajine
Twitter/Voices from Belarus

Približne stovka príslušníkov nemeckej mechanizovanej pechoty a takmer 40 vojenských vozidiel sa priplavilo loďou do litovského prístavu Klaipeda. Odtiaľ pokračovali v ceste na vojenskú základňu Rukla nachádzajúcu sa v strednej časti tejto pobaltskej republiky.

Nemecko má v Litve viesť bojovú brigádu NATO s 3000 – 5000 vojakmi, ktorej súčasťou bude veliaci štáb aj zásoby zbraní a munície. Väčšina príslušníkov brigády však zostane v Nemecku a bude pripravená na prípadné nasadenie v Litve.  

Nemecký brigádny generál Christian Nawrat uviedol, že príchod nemeckého kontingentu je jasným vyjadrením solidarity voči Litve, ktorá je členskou krajinou NATO od roku 2004, rovnako ako ďalšie dve pobaltské republiky - Lotyšsko a Estónsko.

Agentúra DPA pripomína, že Litva hraničí s ruskou pobaltskou Kaliningradskou exklávou a súčasne s Bieloruskom, ktoré je spojencom Moskvy. Na území Litvy už od roku 2017 operuje Nemeckom vedený prápor NATO s približne 1600 príslušníkmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok