V Pakistane kvôli dažďom prelomili hrádzu jazera, chceli tak zabrániť ešte väčšej katastrofe

TA3 ČTK
4.9.2022 18:11

Pakistanské úrady v nedeľu prelomili v jednom mieste hrádzu najväčšieho jazera v krajine, aby zabránili ešte väčšej katastrofe, pretože voda v jazere Mančar na juhu Pakistanu kvôli dažďom začala nebezpečne stúpať. Kvôli tomuto kroku od soboty evakuujú 125-tisíc ľudí, pokiaľ by ale vodu z jazera riadene neodviedli, hrozilo by zaplavenie viacerým ľuďom v husto obývanej oblasti.

V Pakistane kvôli dažďom prelomili hrádzu jazera, chceli tak zabrániť ešte väčšej katastrofe
TASR/AP

Jazero Mančar leží v provincii Sindh, ktorá patrí k najpostihnutejším oblastiam v týchto povodniach, ktoré pakistanský premiér Šabház Šaríf označil za "najväčší v dejinách Pakistanu". V niektorých miestach už voda z jazera začala pretekať, čo spôsobilo paniku v okolitých obciach. Úrady sa preto rozhodli vodu z jazera v jednom mieste rozbitím hrádze odpustiť, aby znížili tlak v jazere. Voda by mala odtekať do už rozvodnenej rieky Indus, ktorá preteká Pakistanom od severu na juh a vlieva sa do Arabského mora.

Premiér Šaríf, ktorý v nedeľu navštívil postihnutú provinciu Balúčistán, uviedol, že povodne majú od polovice júna už 1300 obetí, vrátane 450 detí. Zasiahnutých nimi je cez 33 miliónov z viac ako 220 miliónov obyvateľov krajiny. 1,5 milióna domov bolo úplne zničených či poškodených, píšu miestne médiá. Pri záplavách uhynulo aj 740 000 kusov dobytka.

Do Pakistanu podľa agentúry EFE priletelo 35 lietadiel s humanitárnou pomocou, najviac (14) ich poslali Spojené arabské emiráty (SAE), jedenásť lietadiel dorazilo z Turecka.

Budúci piatok by mal do Islamabadu doraziť generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý navštívi postihnuté oblasti a stretne sa s miestnymi činiteľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok