Polícia v Belfaste opäť zasahovala proti výtržníkom

SITA
8.1.2013 08:08

Polícia v severoírskom Belfaste musela v pondelok zasahovať proti skupinám výtržníkov, ktorí vyčíňali v uliciach mesta už piatu noc po sebe. Násilie sprevádza neutíchajúce protesty proti rozhodnutiu mestských zastupiteľov z 3. decembra, na základe ktorého má byť vlajka Spojeného kráľovstva na radnici vyvesená už len 17 dní v roku.

Polícia v Belfaste opäť zasahovala proti výtržníkom
SITA

Zastupiteľstvo v pondelok zasadalo prvýkrát od schválenia kontroverzného návrhu, zatiaľ čo pred budovou radnice sa zhromaždila približne tisícka probritských demonštrantov. Násilie vypuklo po skončení demonštrácie, keď sa zhruba 250 účastníkov presunulo na okraj jednej zo štvrtí obývaných írskymi nacionalistami. Polícia sa snažila znepriatelené tábory držať od seba, pričom použila plastové projektily a vodné delo. Podobne ako počas predošlých nocí výtržníci na policajtov útočili tehlami a zápalnými fľašami.

Probritské skupiny považujú decembrové rozhodnutie za prílišný ústupok nacionalistom snažiacim sa o pripojenie územia k Írsku. Doterajšie nepokoje mali za následok zadržanie 70 osôb, pričom v 47 prípadoch vyšetrovatelia začali trestné stíhanie. Upokojenie situácie majú priniesť rokovania, ktoré sa začali v jednom z miestnych kostolov za účasti politikov a cirkevných hodnostárov.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok