V Taliansku zakotvila loď humanitárnej organizácie, na palube boli stovky zachránených migrantov

TA3 TASR
4.9.2022 14:24

Do juhotalianskeho prístavu Taranto dorazila v nedeľu loď Ocean Viking humanitárnej organizácie SOS Méditerranée so 459 ľuďmi na palube, ktorých posádka zachránila v uplynulých dňoch v rámci desiatich misií. Medzi nimi je aj 60 maloletých osôb bez sprievodu, informovala agentúra APA s odvolaním sa na oznámenie SOS Méditerranée.

V Taliansku zakotvila loď humanitárnej organizácie, na palube boli stovky zachránených migrantov
Twitter/SOS MEDITERRANEE

Približne 210 migrantov pochádza z Bangladéša, 120 z Egypta, ostatní z krajín ako Eritrea, Tunisko, Pakistan, Somálsko, Etiópia, Palestína a Nigéria. Po vylodení boli migranti podrobení zdravotnej prehliadke. Organizácia zdôraznila, že všetci sú vyčerpaní z cesty v extrémnych podmienkach.

Od začiatku tohto roka sa do Talianska po nebezpečnej plavbe cez Stredozemné more dostalo 58.451 migrantov. V rovnakom období v roku 2021 ich bolo 39.478, oznámilo talianske ministerstvo vnútra.

Migranti sú opäť horúcou témou prebiehajúcej predvolebnej kampane v Taliansku. Parlamentné voľby vypísané na 25. septembra má podľa prieskumov veľkú šancu vyhrať aliancia pravicových a stredopravicových strán.

SOS Méditerranée a Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) v tejto súvislosti opäť kritizovali absenciu dlhodobejšieho riešenia situácie s migrantmi v oblasti Stredozemného mora. To podľa nich zahŕňa bezpečné a regulárne migračné trasy a zabezpečenie prístupu k ochrane pre tých, ktorí prichádzajú do Európy vlastnými silami. Vyzvali európske a pridružené štáty, aby prejavili solidaritu, rešpektovali medzinárodné námorné právo a chránili základné ľudské práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok