Obama nominoval na ministra obrany Hagela, na šéfa CIA Brennana

TA3, TASR
7.1.2013 22:53

Americký prezident Barack Obama dnes vymenoval republikána Chucka Hagela za budúceho ministra obrany a poradcu Bieleho domu Johna Brennana za nového riaditeľa CIA. Obama vyzval, aby obe nominácie urýchlene potvrdil federálny Senát.

Obama nominoval na ministra obrany Hagela, na šéfa CIA Brennana
SITA

Výber Hagela za nástupcu Leona Panettu na poste šéfa Pentagónu sa všeobecne očakával. Nominácia bývalého senátora a vyznamenaného veterána vietnamskej vojny však zrejme povedie k náročným rokovaniam v Senáte, kde Hagel čelí kritike v súvislosti s postojmi v otázkach Izraela a Iránu.

Na Irán je podľa kritikov mäkký a nedostatočne podporuje Izrael, uviedla agentúra AP. Obama konštatoval, že Hagel je "líder, ktorého si naši vojaci zaslúžia". Ocenil jeho nezávislosť a uviedol, že vietnamský veterán chápe, že vojna nie je žiadna abstrakcia.

Brennan, ktorý je v súčasnosti hlavným poradcom Obamu pre boj proti terorizmu a v minulosti pôsobil v CIA 25 rokov, nahradí na čele spravodajskej služby generála vo výslužbe Davida Petraeusa. Ten nedávno odstúpil z funkcie pre škandál okolo mimomanželského pomeru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok