Rozvádzať sa chcú stále častejšie ženy: Podľa odborníčky nás zasiahla pandémia osamelosti

TA3/zm
7.9.2022 16:00

Žiadosti o rozvod podávajú v posledných rokoch čoraz častejšie ženy. Nejde len o to, že muži nechávajú rozhádzané ponožky a prakticky celá domácnosť stojí a padá na ženách. Dôvod, prečo sa končia aj dlhoročné manželstvá je v niečom celkom inom.

Rozvádzať sa chcú stále častejšie ženy: Podľa odborníčky nás zasiahla pandémia osamelosti
Pexels

Podľa výskumu Univerzity v New Yorku je hlavným dôvodom rozpadu manželstiev samota. Páry, ktoré si rozdelia domáce práce a starostlivosť o deti, vyriešia len časť problému. Pocit, že vám nikto nerozumie a ste na všetko samy, by sa dal nazvať novodobou pandémiou.

Chýbajúca empatia

Podľa vzťahovej terapeutky Tonye Lesterová popisujú ženy problém ako nedostatok empatie zo strany manželov. Novodobí muži čoraz menej dokážu partnerky vypočuť a poradiť im, čo si ženy kompenzujú v rodine alebo s priateľkami. V dlhoročných vzťahoch však dochádza k uvedomeniu, že ak toto, čo je pre ženy často základ, nedostávajú doma, prečo by mal taký vzťah zmysel. Začarovaný kruh sa v tom prestane točiť a ženy končia s vypísanou žiadosťou o rozvod na súde. Aspoň tak si to vysvetľuje odborníčka z New Yorku.

Terapia ako bodka

Podľa doktorky Lesterovej nepomôže ani párová terapia. Z jej skúseností sa dvojice na sedeniu u psychológa dostanú až vtedy, keď je neskoro. Ženy do jej ambulancie neprichádzajú teda preto, aby vzťah zachránili, ale aby ho čo najkorektnejšie a najbezbolestnejšie ukončili. Rozvod pre väčšinu jej klientely znamená vraj vykúpenie z trápenia. A paradoxom je, že väčšinu problémov sa muži dozvedajú až v tomto bode a ostávajú prekvapení.

Rozvodovosť

Podľa aktuálnych štatistík, hoci z Ameriky, končí rozvodom z iniciatívy ženy až 69 percent manželstiev. Čím vyššie vzdelanie má žena, tým je šanca, že nebude báť postaviť na vlastné nohy aj bez manžela ešte vyššia. Ak je v dvojici vysokoškolsky vzdelaná žena, návrh na rozvod z jej strany stúpa až na 90 percent.    

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok