Putin vyznamenal odsúdeného päťnásobného vraha, ktorý zahynul na Ukrajine

TA3 ČTK
3.9.2022 15:53

Ruský prezident Vladimir Putin udelil medailu za odvahu odsúdenému päťnásobnému vrahovi, ktorý vstúpil do súkromnej Wagnerovej armády a začiatkom augusta zomrel v bojoch neďaleko východoukrajinského Bachmutu. Informujú o tom investigatívne portály Insider a Gulagu.net.

Kto nahradí Putina?
Vladimir Putin

Súd v roku 2013 poslal Ivana Neparatova na 25 rokov do väzenia za vraždy, lúpeže, vydieranie, únosy a ďalšie trestné činy. V rokoch 2009 až 2010 pri meste Sergijev Posad neďaleko Moskvy zavraždil päť ľudí, niektorí boli jeho dlžníkmi, niektorí zomreli pri lúpežných prepadnutiach. Vo väzení strávil 12 rokov a tento rok podpísal zmluvu s Wagnerovou skupinou a bol vyslaný do vojny na Ukrajinu.

Neparatov pri Bachmute 5. augusta padol, keď mu šrapnel zranil hlavu. Prezident Putin ho 16. augusta vyznamenal medailou za "statočnosť a hrdinstvo, ktoré prejavil pri plnení úloh počas špeciálnej vojenskej operácie"

Ruské nezávislé médiá v uplynulých týždňoch informovali, že v ruských väzniciach sa medzi odsúdenými konajú nábory do vojny na Ukrajine. Do niektorých väzníc prichádzal osobne Jevgenij Prigožin, ktorý je považovaný za majiteľa Wagnerovej skupiny zameranej na zabezpečovanie nájomných bojovníkov. Jej príslušníci sa zúčastňujú bojov na Ukrajine.

Ruskojazyčný servis britskej BBC uvádza, že ruskí vojaci a dobrovoľníci posmrtne dostávajú rád Odvahy, zatiaľ čo príbuzní odsúdených, ktorí zomreli v bojoch, dostávajú medailu, teda nižšiu formu vyznamenania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok