Americkej herečke Fondovej diagnostikovali rakovinu. Zdôraznila však, že má prístup k najlepším lekárom a liečbe

TA3 TASR
3.9.2022 14:55

Americkej herečke a aktivistke Jane Fondovej diagnostikovali rakovinové ochorenie. Začala šesťmesačnú chemoterapiu, ktorú zatiaľ znáša dobre. V piatok to oznámila na Instagrame, informuje o tom agentúra AFP.

Americkej herečke Fondovej diagnostikovali rakovinu. Zdôraznila však, že má prístup k najlepším lekárom a liečbe
Twitter/Reuters

"Zistili mi non-Hodgkinov lymfóm a začala som s chemoterapiou. Je to dobre liečiteľná rakovina. 80 percent ľudí prežije, takže sa cítim sa naozaj dobre," napísala 84-ročná dvojnásobná držiteľka Oscara a prominentná podporovateľka Demokratickej strany.

Ďalej zdôraznila, že má šťastie, pretože má zdravotné poistenie, ktoré jej zabezpečuje prístup "k najlepším lekárom a liečbe". Považuje to za privilégium, ktoré si mnohí Američania nemôžu dovoliť. "Takmer každá rodina v Amerike sa niekedy musela vyrovnať s rakovinou a priveľa z nich nemá prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorú dostávam, a to nie je správne," napísala Fondová.

Vo svojich aktivitách v oblasti boja proti klimatickej zmene mieni pokračovať aj napriek chorobe, pretože nechce dovoliť, aby jej "rakovina zabránila robiť všetko, čo môže". Okrem toho chce viac hovoriť o príčinách rakoviny ako o možných liekoch.

V rozhovore pre časopis Vogue v roku 2019 Fondová povedala, že rakovinu mala už viackrát. Keďže zbožňuje slnko, pravidelne chodieva k svojmu dermatológovi, ktorý jej odstráni podozrivé miesta. V roku 2018 si nechala odstrániť rakovinové tkanivo z dolnej pery. V roku 2010 jej rutinná kontrola odhalila malý nádor v prsníku. Po operácii ju považovali za vyliečenú.

Fondová sa prvýkrát objavila na obrazovke v roku 1960. Oscara pre najlepšiu herečku získala za filmy Klute (1971) a Návrat domov (1978). Okrem toho má na svojom konte ďalších päť nominácií, z toho štyri pre najlepšiu herečku. Herectvu sa venuje aj vo vysokom veku. Okrem iného účinkuje v seriáli Grace and Frankie, ktorý vysiela streamovacia platforma Netflix.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok