Ankara a Moskva rokovali o spolupráci, v otázke Záporožskej elektrárne by mohlo pomôcť Turecko

TA3 ČTK
3.9.2022 13:31

Turecko môže hrať úlohu prostredníka v otázke ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. V telefonáte to svojmu ruskému náprotivku Vladimírovi Putinovi povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. S odvolaním sa na Erdoganovu prezidentskú kanceláriu to dnes uviedla agentúra Reuters.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Obaja lídri tiež rokovali o vývoji situácie ohľadom vývozu ukrajinského obilia a vyjadrili odhodlanie pokračovať vo výstavbe jadrovej elektrárne v tureckom Akkuyu podľa plánov, uviedla Erdoganova kancelária. Erdogan a Putin sa dohodli, že tieto otázky podrobne prerokujú pri stretnutí na summite v uzbeckom Samarkandu, ktorý sa koná 15. až 16. septembra.

Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je v časti Ukrajiny okupovanej Ruskom, navštívila vo štvrtok delegácia expertov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Ich správa má vyjsť budúci týždeň. Šéf MAAE Rafael Grossi ale uviedol, že fyzická integrita elektrárne bola narušená, a to nie raz, ale niekoľkokrát. Označil to za "neprijateľné v každom ohľade".

V záporožskej elektrárni zostalo šesť zástupcov MAAE. Dvaja z nich na mieste zostanú dlhšiu dobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok