OSN sa ohradilo voči sexuálnemu násiliu, vyzýva k spravodlivosti a pomoci pre obete

TA3 ČTK
3.9.2022 13:23

Valné zhromaždenie OSN v piatok prijalo rezolúciu, ktorá odsudzuje všetky formy sexuálneho a rodovo podmieneného násilia. V uznesení vyzýva všetky krajiny, aby obetiam a pozostalým zabezpečili prístup k spravodlivosti, odškodneniu a pomoci. Informovala o tom agentúra AP.

Valné zhromaždenie OSN schválilo historickú klimatickú rezolúciu
Twitter/Center for International Environmental Law

Rezolúciu predložil minister zahraničných vecí Sierry Leone David Francis. Ten citoval odhady Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorých je 35 percent žien na celom svete, teda asi 1,3 miliardy, obetí sexuálneho násilia. Uznesenie je podľa neho prvým významným krokom k "riešeniu problému sexuálneho násilia".

Rezolúcia bola prijatá po tom, ako sa hlasovalo o štyroch pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, ktoré sa snažili zmierniť jej znenie. Týkali sa partnerského násilia, osobitného rizika sexuálneho a rodovo podmieneného násilia, ktorému čelia menšiny, a reprodukčných práv žien. Zmeny presadzovalo mnoho krajín Blízkeho východu, Rusko, Čína, Malajzia či Nikaragua, ale ostatné štáty ich prehlasovali. Pôvodná rezolúcia, ktorú v drvivej väčšine podporili západné krajiny a mnoho ďalších, bola nakoniec prijatá bez zmien.

Na rozdiel od rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN nie sú rezolúcie Valného zhromaždenia právne záväzné, ale majú váhu a odrážajú celosvetový názor.

Veľvyslanec ČR pri OSN Jakub Kulhánek, ktorý vystúpil v mene 27-člennej Európskej únie, prijatie rezolúcie uvítal. "Okrem samotnej traumy sa preživší príliš často stretávajú s neprijateľnými prekážkami v prístupe k pomoci, spravodlivosti a odškodneniu," uviedol.

Podľa Kulhánka sa pri rokovaniach o rezolúcii prejavil tlak proti rovnosti oboch pohlaví a právach žien, pred ktorými pred dvoma rokmi varoval generálny tajomník OSN António Guterres. Napriek tomu podľa neho rezolúcia načrtáva konkrétne opatrenia, ktoré by mali všetky krajiny prijať, a uznáva tiež potrebu bojovať proti sexuálnemu násiliu v súvislosti s konfliktami.

"Akýkoľvek pokus ustúpiť od ľudských práv je neprijateľný," povedal Kulhánek. "Ženské práva sú ľudské práva. ... Diskriminácia podnecuje násilie. Ak chceme zakázať násilie, musíme zakázať všetky formy diskriminácie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok