Gazprom avizoval zvýšenie dodávok plynu, straty z Nord Stream 1 sa tým však vyrovnať nepodarí

TA3 TASR
3.9.2022 10:24

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom avizovala, že v sobotu dodá cez Ukrajinu do Európskej únie 42,7 milióna kubických metrov plynu, čo bude mierne zvýšenie oproti piatkovému objemu 41,3 milióna kubických metrov. Informovala o tom agentúra Reuters. Zvýšenie dodávok ale nedokáže kompenzovať výpadok dodávok cez plynovod Nord Stream 1.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Gazprom prerušil dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 v stredu. Zdôvodnil to ďalšou údržbou, ktorá sa mala skončiť dnes ráno. V piatok ale Gazprom uviedol, že údržba vykonaná spoločne so zástupcami nemeckej firmy Siemens Energy odhalila v kompresorovej stanici Portovaja únik oleja, takže nie je možné zaistiť bezpečnú prevádzku.

Gazprom neuviedol, za ako dlho by Nord Stream 1 mohol znova spustiť. Siemens Energy uvádza, že poruchy tohto typu by nemali zamedziť v prevádzke plynovodu a že kompresorová stanica Portovaja má aj iné turbíny, ktoré môžu Nord Stream 1 udržať v prevádzke.

Rusko tranzit plynu cez Ukrajinu do EÚ zaisťuje cez meraciu stanicu Sudža, ktorá leží blízko hraníc s Ukrajinou. Od mája sa cez Ukrajinu dostáva do EÚ zhruba o tretinu menej ruského plynu ako predtým. Ukrajina totiž rozhodla, že Gazpromu neumožní tranzit ruského plynu cez stanicu Sochranovka, jeden z dvoch tranzitných bodov na ukrajinskom území. Zdôvodnila to inváziou ruských vojsk.

Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií.

Moskva v júni znížila dodávky plynovodom Nord Stream 1 na 40 percent kapacity av júli až na 20 percent. Zdôvodnila to problémy s údržbou spôsobenými sankciami sankciami. Európska únia ale tvrdí, že technické problémy sú obyčajnou zámienkou a že Moskva používa plyn ako zbraň na presadenie svojich záujmov. Nord Stream 1 vedie po dne Baltského mora do Nemecka a je hlavnou trasou pre prepravu ruského plynu do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok