Messi s ďalším rekordom, Zlatú loptu získal štvrtýkrát

TASR, TA3
7.1.2013 20:15

Lionel Messi z FC Barcelona sa stal v pondelok vo švajčiarskom Zürichu ako prvý v histórii po štvrtý raz v rade držiteľom Zlatej lopty FIFA určenej pre najlepšieho futbalistu roka.

Messi s ďalším rekordom, Zlatú loptu získal štvrtýkrát
SITA

V ankete, v ktorej hlasujú reprezentační tréneri, kapitáni národných tímov a vybraní novinári, vyhral Messi najmä vďaka 91 gólom, ktoré dosiahol v 67 zápasoch v tomto kalendárnom roku. Juhoamerický klenot tak prekonal oficiálne maximum Nemca Gerda Müllera z roku 1972 (85 gólov).

"Aby som povedal pravdu, tak je pre mňa neuveriteľné, že po štvrtý raz v rade tu stojím. Je to niečo, čomu nemôžem uveriť. Musím poďakovať aj ďalším nominovaným najmä Andresovi Iniestovi, lebo bez jeho pomoci by som tu nestál. Musím poďakovať aj rodine a priateľom, trénerom a všetkým spoluhráčom. Určite som na niekoho zabudol... Ďakujem aj manželke a synovi," skonštatoval Messi, ktorý dostal vzápätí potlesk na otvorenej scéne.

Za Hráčku roka 2012 vyhlásili po prvý raz kariére Američanka Abby Wambachová, ktorá sa so svojim krajankami tešila z olympijského zlata v Londýne. "Mala som si pripraviť nejakú reč, ale ja som s tým nepočítala. Takže chcem poďakovať za tú nomináciu aj ďalším nominovaným, ktoré nevyhrali. Ďakujem všetkým aj trénerke, ktorá nás opäť doviedla na vrchol. Vyhrať akúkoľvek individuálnu cenu je o silnom tíme, takže je to ocenenie pre všetky moje spoluhráčky," povedala Wambachová.

V kategórii najlepší Tréner roka si cenu odniesol kouč španielskej reprezentácie Vicente del Bosque, ktorý doviedol svojich zverencov na EURO 2012 k obhajobe európskeho primátu. Ženskou Trénerkou roka sa stala Švédka na lavičke tímu USA Pia Sundhageová. Do Jedenástky roka, ktorú volí FIFPro, sa prebojovali v porovnaní s minulým rokom len dvaja nováčikovia - brazílsky obranca Realu Madrid Marcelo a Kolumbijčan Radamel Falcao z Atletica Madrid.

Cenu Ferenca Puskasa za najkrajší gól roka 2012 dostal Miroslav Stoch z Fenerbahce Istanbul, ktorý tak dosiahol historický úspech  pre slovenský futbal. Odchovanec nitrianskeho futbalu triumfoval v ankete FIFA za gól v jarnom zápase tureckej ligy, v ktorom zvíťazil jeho tím Fenerbahce Istanbul nad Genclebirligi 6:1. V spomínanom stretnutí čakal Stoch na dohodnutý signál z rohového kopu a spoza šestnástky poslal loptu volejom do šibenice.

Stoch triumfoval v ankete o Cenu Ferenca Puskasa 2012 pred Brazílčanom Neymarom z FC Santos a kolumbijským kanonierom Radamelom Falcaom z Atletica Madrid. "Ďakujem skutočne všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Víťazstvo v tomto hlasovaní je pre mňa nesmierne prekvapenie. Ďakujem všetkým vrátane tých najbližších," povedal Stoch po prevzatí ceny.

Cenu prezidenta FIFA za celoživotný prínos pre futbal získal Franz Beckenbauer, Cena Fair Play putovala do Uzbekikstanu zásluhou národného futbalového zväzu.

Laureáti FIFA Zlatá lopta 2012:
Hráč: Lionel Messi (Arg./FC Barcelona)
Hráčka: Abby Wamabachová (USA/USA)
Tréner: Vicente del Bosque (Šp./Španielsko)
Tréner ženského tímu: Pia Sundhageová (Švéd./USA)
Cena Ferenca Puskása: Miroslav Stoch (SR/Fenerbahce Istanbul)
Cena prezidenta FIFA: Franz Beckenbauer (Nem.)
Cena Fair Play: Uzbekistan

Jedenástka roka FIFA/FIFPro 2012:
Brankár: Iker Casillas (Šp./Real Madrid)
Obrancovia: Dani Alves (Braz./FC Barcelona), Gerard Pique (Šp./FC Barcelona), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Marcelo  (Braz./Real Madrid)
Stredopoliari: Xabi Alonso (Šp./Real Madrid), Andres Iniesta (Šp./FC Barcelona), Xavi (Šp./FC Barcelona)
Útočníci: Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona), Radamel Falcao (Kol./Atletico Madrid)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok