Ceny ruskej ropy a ropných produktov sa budú zastrešovať, dohodli sa na tom krajiny G7

TA3 ČTK
2.9.2022 15:28

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk krajín zo skupiny vyspelých krajín G7 sa dnes dohodli na zavedení cenového stropu na ruskú ropu aj ropné produkty. O mechanizme stanovenia cien sa ešte len rozhodne, informujú zahraničné tlačové agentúry.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak vo štvrtok označil zavedenie cenového stropu za "úplnú absurditu", ktorá destabilizuje celé odvetvie. Rusko podľa neho nebude dodávať ropu ani ropné výrobky krajinám, ktoré stanovenie cenového stropu podporia.

Opatrenie nadobudne účinnosť 5. decembra pre surovú ropu a 5. februára budúceho roka pre spracované ropné produkty. Sú to rovnaké dátumy, kedy v rámci šiesteho sankčného balíka EÚ proti Rusku začnú platiť čiastočné embargá na dovoz ruskej ropy a ropných produktov do EÚ. Štáty G7 už v júni oznámili, že zastropovanie cien ruskej ropy zváži ako ďalšiu metódu, ako vyvinúť na Rusko tlak za jeho agresiu voči Ukrajine. Rusko je pritom jedným z najväčších svetových vývozcov ropy. Americká ministerka financií Janet Yellenová povedala, že opatrenie tiež pomôže znížiť ceny energií vo svete.

Rusko by za tento rok mohlo zvýšiť príjmy z predaja ropy až na 337,5 miliardy dolárov, čo je o 38 percent viac ako vlani. Vyplýva to z dokumentu ruského ministerstva hospodárstva, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters.

Novak tiež uviedol, že ruské firmy sú na decembrové embargo Európskej únie na dovoz ruskej ropy pripravené a že môžu zachovať ťažbu na doterajšej úrovni. Podľa vicepremiérovej prognózy môže ťažba ku koncu roka predstavovať 520 až 525 miliónov ton. Vlani Rusko vyťažilo 524 miliónov ton ropy.

Do Českej republiky sa v minulom roku doviezlo 6,8 milióna ton ropy, medziročne o 10,8 percenta viac. Polovica z toho bola dovezená z Ruska, vyplýva zo štatistiky ministerstva priemyslu a obchodu. Druhým najväčším dovozcom bol Kazachstan.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová dnes povedala, že Európska únia by mala zastropovať aj cenu plynu prepravovaného potrubím z Ruska, aby zmiernila dopady manipulácie trhom zo strany ruského prezidenta Vladimíra Putina. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na jej slová reagoval oznámením, že Moskva v tom prípade prestane plyn do únie dodávať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok