Pitie čaju má blahodarné účinky a predlžuje život, naznačuje vedecká štúdia

ČTK
10.9.2022 08:00

Čaj je súčasťou zdravého životného štýlu a ľudia, ktorí ho pijú, majú zrejme o niečo vyššiu pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie ako tí, ktorí ho nepijú. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie amerických vedcov.

Pitie čaju má blahodarné účinky a predlžuje život, naznačuje vedecká štúdia
Profimedia

Čaj obsahuje užitočné látky, o ktorých je známe, že zmierňujú zápal v tele. Dávnejšie štúdie z Číny a Japonska, kde je obľúbený zelený čaj, naznačovali jeho zdravotný prínos pre organizmus. Nový výskum rozširuje poznatky aj o čierný čaj, ktorý je populárny napríklad v Británii. 

Vedci z amerického Národného inštitútu pre výskum rakoviny sa pýtali na čajové návyky takmer pol milióna dospelých obyvateľov Spojeného kráľovstva. Návyky na jedincovi následne pozorovali až 14 rokov. Zohľadnili rizikové faktory, ako je zdravotný stav, socioekonomické pomery, fajčenie, konzumácia alkoholu, strava, vek, rasa a pohlavie.

Stačí aj jedna šálka denne

Vyššia konzumácia čaju bola podľa autorov štúdie spojená s miernym prínosom pre telo. Ľudia, ktorí pijú dve a viac šálok denne, majú o deväť až 13 percent nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny v porovnaní s tými, ktorí čaj nepijú. Teplota čaja, pridanie mlieka alebo cukru tieto výsledky nezmenili. 

Štúdia, ktorú zverejnil odborný časopis Annals of Internal Medicine, zistila, že táto súvislosť platí aj pre úmrtia na srdcové choroby, ale pri smrti na rakovinu nebol zistený žiadny jasný trend. Výskumníci si neboli istí, prečo to tak je, ale je možné, že úmrtí na rakovinu nebolo toľko, aby sa prejavil nejaký vplyv, uviedla vedúca štúdie.

Štúdia je založená na pozorovaní zvykov a zdravotného stavu ľudí, ale nemôže preukázať príčinu a následok. "Pozorovacie štúdie vždy vyvolávajú otázku: Je na ľuďoch, ktorí pijú čaj, niečo iné, čo ich robí zdravšími?" kládla si otázku Marion Nestleová, profesorka potravinárskych štúdií na Newyorskej univerzite. Taktiež dodala, že dáta plynúce z takéhoto typu štúdií je nutné interpretovať opatrne.

Ani podľa autorov štúdie ich výskum neprináša dostatok dôkazov, aby ľudia zmenili svoje čajové návyky. Podľa nich stačí aj jedna šálka denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok