Leyenová chce zastrešiť ceny za plyn a zabrániť Putinovi v manipulácii s energetickým trhom

ta3 ČTK
2.9.2022 13:07

Nastal čas na zavedenie cenového stropu na ruský plyn, ktorý do Európy prúdi cez plynovody, vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová 1140 px
TASR/AP

Zastropovaním ceny by sa Európska únia podľa Leyenovej bránila proti snahám ruského prezidenta Vladimira Putina o manipuláciu s európskym trhom s energiami. "Skutočne si myslím, že teraz je čas na zavedenie stropu na ruský plyn smerujúci do Európy plynovodmi," uviedla Leyenová. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev reagoval na jej slová oznámením, že Moskva v tom prípade prestane dodávať plyn do Európskej únie. Predsedkyňa Európskej komisie zároveň vyzvala k úspore energií, konkrétny plán by mala predstaviť v polovici septembra.

Som pevne presvedčená, že už je na čase zastropovať cenu plynu z ruských plynovodov do Európy," povedala nemecká politička. Ďalšími spôsobmi, ako sa vysporiadať s rastom cien plynov a elektriny, sú podľa nej vedľa úspor tiež aj investície do obnoviteľných zdrojov.


Cena plynov pre európsky trh so septembrovým dodaním sa krátko popoludní vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku pohybovala okolo 213 eur za MWh, a vykazovala tak pokles o približne 13 percent. Pred rokom sa táto suma pohybovala okolo 29 eur a pred dvoma rokmi približne 15 eur/MWh. Cena sa citeľnejšie začala zvyšovať už minulý rok na jeseň. Maximum zaznamenala krátko po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu, kedy sa dostala blízko k 345 eur/MWh. Ceny v TTF sú pre európsky trh určujúce.

Leyenová predstaví podrobný plán

Ruská spoločnosť Gazprom od júla znížila objem dodávok plynovodom Nord Stream na pätinu jeho kapacity. V stredu ich úplne zrušila kvôli údržbe, aktuálne záznamy o preprave tejto suroviny ale naznačujú, že v sobotu ráno sa dodávky obnovia podľa plánov. Podľa ruského exprezidenta Medvedeva však prípadné zavedenie cenových stropov túto situáciu zmenia. "V Európe jednoducho nebude žiadny ruský plyn," napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram. 

Predsedkyňa Európskej komisie dnes zdôraznila, že únia v záujme svojej energetickej bezpečnosti a snahy o znižovanie cien už uskutočnila dôležité kroky. Podarilo sa jej napríklad naplniť plynové zásobníky na 80 percent už dva mesiace predtým, ako bol pôvodný cieľ, dodala Leyenová, ktorá 14. septembra predstaví podrobnejší postup.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok