Slovenská futbalová reprezentácia má nového trénera. Calzona bude od svojich hráčov vyžadovať disciplínu

TA3 TASR
2.9.2022 13:13

Nový tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona bude vyžadovať od hráčov disciplínu. Chce, aby si uvedomovali, že reprezentujú svoju krajinu. Calzona to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii Slovenského futbalového zväzu v Bratislave.

"Je to pre mňa veľké rozhodnutie. Myslím si, že táto krajina má skúsenosti a históriu na svetovej úrovni a bude mi potešením pôsobiť pri reprezentácii,“ uviedol Calzona na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Kormidlo národného tímu prevezme v neľahkom období po nevýrazných výsledkoch v júnových zápasoch Ligy národov. "Nie sme na najlepšom mieste, práve preto som tu. Môj cieľ je, aby si hráči uvedomili, že reprezentujú svoju krajinu. Budem veľmi prísny ohľadom disciplíny a budem od nich chcieť, aby počas zrazov zabudli na svoje kluby," uviedol k svojmu prístupu nový kormidelník. "Najlepším riešením je vždy spolupráca a to znemená aj zodpovednosť voči svojim úlohám," dodal Calzona.

S pozíciou hlavného trénera nemá doposiaľ skúsenosti a v Neapole, kde pôsobil naposledy, sa sústredil skôr na defenzívu. Sám hovorí, že nie je limitovaný na prácu s obranou: "Nie je úplne pravda, že som odborník na obranu. Túto nálepku som dostal v Taliansku, ale ja mám veľmi rád prácu s ofenzívou. Tím musí fungovať ako celok." Ide o druhú zmenu na poste hlavného trénera slovenskej reprezentácie v uplynulých troch mesiacoch. Uprostred júnového zrazu na lavičke skončil Štefan Tarkovič, ktorého dočasne nahradil Samuel Slovák. O angažmáne zahraničného kouča sa hovorilo práve od tohto asociačného termínu a významný podiel príchode Calzonu mal mať aj bývalý reprezentant Marek Hamšík.

"Po zápase s Azerbajdžanom mi Marek Hamšík navrhol cestu zahraničného trénera. Bol dlhoročný reprezentant, pôsobil v zahraničí a najmä v Taliansku. Na konci júna sme sa stretli s Calzonom a už vtedy sme sa rozhodli, že spolupracovať budeme, museli sme dotiahnuť len technické detaily, ktoré súviseli s jeho talianskym občianstvom," opísal proces angažovania nového trénera prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Nový lodivod podpísal kontrakt do konca roka 2023 a v prípade postupu na ME 2024 sa zmluva automaticky predĺži. Jeho realizačný tím bude tvoriť aj mnoho Talianov, pričom on sám hovorí len materinským jazykom. Problém v jazykovej bariére však nevidí. "Som rád, že sú tu hráči, ktorí hovoria po taliansky. Členovia realizačného tímu vedia po anglicky, rovnako, ako väčšina hráčov. Stále však bude k dispozícii tlmočník," dodal Calzona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok