Bývalú líderku Mjanmarska a nositeľku Nobelovej ceny za mier odsúdili na tri roky za volebné podvody

TA3 TASR
2.9.2022 08:47

Mjanmarský súd v piatok odsúdil zosadenú líderku krajiny Aun Schan Su Ťij na tri roky väzenia po tom, čo ju uznal za vinnú, že sa zapájala do volebných podvodov. Informovala agentúra AP.

Súčasťou trestu pre Su Ťij sú aj nútené práce, približuje agentúra AFP odvolávajúc sa na zdroj oboznámený s verdiktom. Nositeľka Nobelovej ceny za mier je podľa tohto zdroja v dobrom zdravotnom stave. V tomto prípade boli na tri roky odňatia slobody odsúdení aj dvaja vysokopostavení členovia bývalej Su Ťijinej vlády. Su Ťij  je zadržiavaná od vojenského prevratu z 1. februára 2021. Generáli vtedy zvrhli jej vládu, čím v Mjanmarsku, krajine ležiacej na ázijskom juhovýchode, ukončili krátke obdobie demokracie.

Su Ťijina politická strana, Národná liga za demokraciu, v roku 2020 zvíťazila v parlamentných voľbách, avšak junta svoj prevrat zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi. Nezávislí pozorovatelia však nijaké závažné nezrovnalosti vo volebnom procese nezistili. Su Ťij doteraz odsúdili za sériu obvinení na 17 rokov väzenia. Podľa ľudskoprávnych organizácií išlo o politicky motivované obvinenia. AP konštatuje, že v ohrození je aj prežitie jej strany NLD. Vláda totiž pred novými voľbami, ktoré by sa podľa prísľubu armády mali konať v roku 2023, hrozí jej rozpustením.

Od vojenského prevratu z vlaňajšieho februára bolo pri tvrdých zásahoch proti odporcom režimu zabitých vyše 2000 ľudí a zatknutých viac než 15-tisíc osôb, uvádza miestna monitorovacia organizácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok