VIDEO: Argentínsku viceprezidentku, ktorá čelí obvineniam z korupcie, ohrozoval muž so zbraňou

TA3 TASR
2.9.2022 07:21

Argentínska polícia zadržala muža, ktorý sa v noci na piatok pokúsil zabiť Cristinu Fernándezovú Kirchnerovú, bývalú prezidentku a súčasnú viceprezidentku krajiny. Muž sa Fernándezovú Kirchnerovú pokúsil zastreliť pred jej domom v štvrti Recoleta v Buenos Aires, zbraň ale zlyhala, napísala agentúra AP. Útočníka veľmi rýchlo premohla viceprezidentkina ochranka.

VIDEO: Argentínsku viceprezidentku, ktorá čelí obvineniam z korupcie, ohrozoval muž so zbraňou
Twitter/Reuters

"Muž jej namieril strelnou zbraňou na hlavu a stisol spúšť," oznámil vo vyhlásení odvysielanom v argentínskej štátnej televízii prezident Alberto Fernández, ktorý s viceprezidentkou nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu. "Zbraň bola nabitá piatimi guľkami, ale nevystrelila, hoci muž stisol spúšť," dodal prezident.

Viceprezidentka pri incidente neutrpela žiadne zranenia. Prezident Fernández pokus o útok na ňu označil za "najvážnejší incident od znovuzískania demokracie" v roku 1983, kedy v Argentíne skončila vojenská diktatúra.

K útoku na šesťdesiatdeväťročnú viceprezidentku došlo v čase, keď politička čelí súdu za údajnú korupciu pri verejnom obstarávaní za jej pôsobenie v úlohe hlavy štátu v rokoch 2007 až 2015. Fernándezová Kirchnerová všetky obvinenia odmieta. Prokurátor pre ňu požaduje 12-ročný trest väzenia a doživotný zákaz výkonu verejnej funkcie. Pred domovom političky sa od minulého týždňa zhromažďujú stovky jej prívržencov.

Strelec bol identifikovaný ako brazílsky občan Fernando André Sabag Montiel, ktorý u seba mal poloautomatickú pištoľ Bersa kalibru 32. Zatiaľ nemal žiadny trestný záznam a jeho motív nie je bezprostredne známy.

"Osobu, ktorú identifikovali ľudia stojaci okolo, zadržala viceprezidentkina ochranka, ktorá tiež našla zbraň. Situáciu teraz musia vyhodnotiť odborníci," povedal minister bezpečnosti Aníbal Fernández. Incident odsúdili ako vládni predstavitelia, tak zástupcovia opozície, ktorí vyzvali na dôkladné vyšetrenie prípadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok