V Nemecku sa skončila tankovacia zľava, benzín cez noc zdražel o 40 centov

TA3 ČTK
1.9.2022 13:41

Cenový šok a nepríjemné prekvapenie vo štvrtok ráno čakalo na nemeckých čerpacích staniciach na vodičov, ktorí prišli natankovať. Od septembra totiž po troch mesiacoch prestala platiť nižšia daň na pohonné hmoty, cena benzínu sa tak cez noc skokovo zvýšila aj o viac ako 40 centov za liter. Nakúpiť benzín zodpovedajúci naturalu 95 pod dve eurá za liter je tak už prakticky nemožné.

benzín-SITA

"Ceny vzrástli naozaj veľmi rýchlo, celkom ma to zaskočilo," povedal vodič, ktorý dnes dopoludnia tankoval pri čerpacej stanici neďaleko prezidentského zámku Bellevue. Že výhoda nižšieho zdanenia pohonných hmôt od septembra skončí, to vedel, ale nečakal, že sa ceny rýchlo vrátia na úroveň z mája. "Počítal som s pomalším rastom," uviedol.

Nehľadiac na vyššie ceny, záujem o palivá sa na prvý pohľad nijako nezmenil. "Tankovať skrátka musím," povedal ďalší z vodičov. Niektorí motoristi sa snažili ešte krátko pred skončením tankovacej zľavy, ako sa opatreniu v Nemecku hovorilo, natankovať plné nádrže. Kto ale nechal tankovanie na stredu, teda na posledný deň platnosti zľavy, mohol všimnúť pomalé zdražovanie.

Ešte na začiatku týždňa stál benzín zodpovedajúci naturalu 95 v Berline menej ako 1,70 eura za liter, v stredu už bola bežná cena okolo 1,75 eura. Odo dneška v Berlíne stojí benzín najčastejšie okolo 2,15 eura za liter. Pri dieseli nebolo zdraženie tak razantné, v priemere činí asi 20 centov. Teraz vodiči v Berlíne platia za liter asi 2,20 eura, v týždni to ešte bola menej ako dve eurá. Za rozdielom v zdražení benzínu a dieselu je odlišná daňová úľava. Vláda znížila daň pri benzíne o 29,55 centu a pri nafte o 14,04 centu. So znížením dane z pohonných hmôt sa automaticky znížila aj daň z pridanej hodnoty, čo znamenalo ďalších zhruba päť centov na liter.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck v reakcii na opätovné zdraženie vyhlásil, že tankovacia zľava sa stala pozvánkou na porciovanie koristi na náklady štátu, čo vláda podľa neho trpieť nebude. Ohlásil tiež zmenu protikartelového zákona, aby petrochemický priemysel nemohol dočasné zníženie dane zneužívať na úkor motoristov. Ceny sa potom opäť znížili.

Spoločne s nižším zdanením pohonných hmôt prestala platiť ďalšia úľava, ktorou bol celonemecký mesačný lístok na regionálnu a mestskú dopravu za deväť eur. Z lístka, ktorý využili desiatky miliónov ľudí, sa stal hit. Aj sám kancelár Olaf Scholz lístok označil za jeden z najúspešnejších projektov svojej vlády. Predĺženie platnosti deväťeurového lístka ale vláda odmietla, teraz sa jedná o náhradnom riešení. Ako bude taký lístok vyzerať a koľko bude stáť, jasné ešte nie je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok